nieuws

Veel Zuid-Europese aardbeien bevatten gif

Horeca

De Keuringsdienst van Waren heeft bij een onderzoek begin mei bij ruim 45 procent van de aardbeien uit Zuid-Europa te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden. De Nederlandse aardbeien zaten allemaal onder de norm, maar op twee partijen was wel een verboden bestrijdingsmiddel gebruikt.

De resten van bestrijdingsmiddelen leveren geen direct gevaar voor de volksgezondheid op, aldus een woordvoerder van de keuringsdienst. Ook de Nederlandse aardbeien met de verboden middelen zijn in de gevonden doses ongevaarlijk.

Het aantal ‘foute’ aardbeien uit Zuid-Europa was dit jaar hoger dan in voorgaande jaren. In 1999 was dit nog 15 procent. Naar aanleiding van die cijfers zei minister Borst (Volksgezondheid) dat te veel gif op groente en fruit nog niet betekent dat er gevaar is. De normen zijn juist vastgesteld om de consument te beschermen.

In Spanje bijvoorbeeld zijn de regels soepeler, aldus de Keuringsdienst van Waren. Om te voorkomen dat partijen met een te hoge dosis gif op de Nederlandse markt komen, moeten de afnemers beter duidelijk maken aan hun leveranciers in Zuid-Europa wat hier wel en wat niet mag.

De keuringsdienst heeft in totaal 38 partijen onderzocht, elf uit Zuid-Europa en 27 uit Nederland. Van de Zuid-Europese zaten er vijf boven de norm. In deze partijen zaten negentien verschillende bestrijdingsmiddelen, in de Nederlandse partijen zestien. Een van de Nederlandse partijen bevatte al tien van deze middelen, waarvan één verboden.

Reageer op dit artikel