nieuws

Voorlopig geen evenementen op het Vrijthof in Maastricht

Horeca

Er dreigt toch geen acuut instortingsgevaar voor de parkeergarage onder het Vrijthof. Er mogen echter geen evenementen meer op het Vrijthof plaats vinden, tenzij de garage eerst wordt ontruimd en vervolgens gestut.

Aarts zei dat vooral de kermis een zware belasting voor de garage vormt en dat daarvoor extra ondersteunende maatregelen nodig zijn. Verder zei hij, dat de gemeente zo snel mogelijk met een plan komt voor renovatie van de parkeergarage.

De gemeente Maastricht liet de afzetting van een deel van dit plein voor het Theater aan het Vrijthof gisternamiddag weer weghalen. Burgemeester G. Leers had die daar maandagmiddag laten neerzetten om elk risico te vermijden. Maar volgens TNO had hij een rapport van dit onderzoeksbureau maandag fout uitgelegd. Dat maakte wethouder J. Aarts van Maastricht (Verkeer) gistermiddag bekend.

Leers maakte maandag uit het rapport op dat de garage gedeeltelijk te zwaar was belast en dat dit tot het instorten ervan zou kunnen leiden. Nadere bestudering van het rapport en ingrijpen door TNO zorgden er dinsdagmiddag voor, dat de gemeente de garage alsnog veilig noemde.

Mensen kunnen in elk geval veilig op het Vrijthof lopen, liet TNO de gemeente dinsdag weten. De burgemeester liet maandag de afzetting plaatsen op basis van de volgende zin in het TNO-rapport: ‘Uit het onderzoek blijkt dat op een deel van de dakconstructie de belasting groter dan toelaatbaar is, nog zonder dat er sprake is van extra belastingen.’ Dinsdag liet TNO weten ‘dat het belopen van het plein volkomen veilig is’. Wel merkt TNO nog op, dat samenscholingen en zware belastingen moeten worden voorkomen.

Enkele uitbaters van eetkraampjes op het Vrijthof toonden zich dinsdagmiddag desondanks ongerust en bezorgd. Uitbaatster S. Emons van de gelijknamige vishandel noemde ‘het idee dat de zaak kan instorten akelig’. Ze zegt zich al een jaar geleden te hebben afgevraagd of het parkeerdek het loodzware Reuzenrad van de kermis wel kon dragen.

Reageer op dit artikel