nieuws

Zalm onderzoekt prijsstijgingen horeca na komst euro

Horeca

Minister Zalm (Financiën) gaat prijsstijgingen in de horeca en de cd-branche onderzoeken die mogelijk zijn veroorzaakt door de invoering van de euro. De Tweede Kamer drong woensdag 13 juni tijdens een debat over de euro sterk aan op een grondig onderzoek.

Bij veel Kamerleden overheerst het gevoel dat winkeliers met de komst van de nieuwe munt hun prijzen verhoogd hebben. Binnen de horeca, cd-branche en bij de dagelijkse boodschappen volgens enkele Kamerleden zelfs ‘exorbitant’. In de horeca komen bijvoorbeeld prijsstijgingen van ruim acht procent voor.

Zalm zegde woensdag toe met Koninklijk Horeca Nederland te gaan praten en de prijsstijgingen in die sector zelf te analyseren. Bovendien vraagt hij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de cd-branche te bekijken.

De minister gaat de horeca vragen om een verklaring. Zelf noemde Zalm de krapte op de arbeidsmarkt en daarmee de stijgende loonkosten als grootste oorzaak. Kamerlid Vendrik (GroenLinks) vindt echter dat de horeca misbruik heeft gemaakt van de omschakeling naar de euro en dat ‘de boel belazerd is’.

Zalm sprak tegen dat ook de dagelijkse boodschappen aanmerkelijk duurder waren geworden met de euro. Hij noemde het ‘groente-effect’ als grote boosdoener van eventuele prijsstijgingen. De prijs van groente is gestegen door mislukte oogsten in Zuid-Europa.

Ook de gestegen parkeertarieven kwamen ter sprake. Maar deze stijging komt volgens Zalm door gemeentelijk politiek beleid. ‘Het is aan de gemeenteraden zelf om de stijging van de parkeertarieven te beoordelen’, aldus de minister.

Zalm maakte woensdag bekend dat 853 miljoen euro aan oude biljetten nog niet ingeleverd is. De ‘verloren’ biljetten kunnen op termijn als winst voor de Nederlandsche Bank en haar grootaandeelhouder de Staat worden bijgeschreven. Volgend jaar komt al 65 procent van de waarde ervan vrij. De liberale minister noemde het bedrag dat nog achter is ‘vrij hoog’.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) verwacht Zalm op korte termijn te spreken. ‘We zijn blij als we eindelijk duidelijkheid kunnen scheppen. We gaan ook zelf onder de leden per branche, van hotels tot cafés, onderzoeken welke kosten zij hebben doorgevoerd’, aldus een woordvoerder. Volgens hem is de sector het beu elke keer weer ‘in een verkeerd daglicht’ te worden gezet.

De KHN-zegsman beaamt wel dat de prijzen in de horeca behoorlijk zijn gestegen. Hij wijst daarbij op een inhaalslag, waarmee de sector bezig is. ‘De rendementen staan in de horeca al jaren enorm onder druk. Daarbij komt nu ook het feit dat de prijzen in heel Nederland omhoog zijn gegaan, ook de inkoopkosten voor horecaondernemers.’

Klik hier om mee te doen aan het Misset Horeca prijzenonderzoek

Reageer op dit artikel