nieuws

Zoektocht naar besmet vlees in Duitsland

Horeca

De zoektocht in Duitsland naar met nitrofen besmette bioproducten gaat in Duitsland onverwijld door. Volgens de regionale autoriteiten is echter een groot deel van de besmette levensmiddelen al geconsumeerd, aldus Duitse media dinsdag 4 juni.

Het ministerie van Landbouw in Hannover meldde dat een ecologisch pluimveebedrijf in Emstek in Nedersaksen aan in totaal 93 Duitse afnemers met nitrofen besmet kalkoenvlees heeft geleverd. Bovendien werd door de eco-ondernemer vlees geëxporteerd naar Oostenrijk, Denemarken en Nederland.

Intussen is in Sleeswijk-Holstein vijftig ton besmet tarwe opgedoken. Het graan was geleverd aan tussenhandelaren door de zaaigoedhandel Norddeutschen Saat- und Pflanzengut AG (NSP). Bij twee bedrijven hebben controleurs van het ministerie van Landbouw al het graan in beslag genomen.

De biotarwe raakte besmet met het bestrijdingsmiddel in een opslagplaats van de NSP nabij de stad Neubrandenburg in Mecklenburg-Vorpommern. Ten tijde van de DDR werden in de hal pesticiden opgeslagen. Volgens de autorteiten is er geen andere besmettingsbron mogelijk.

De besmette tarwe is vervolgens geleverd aan de Nedersaksische onderneming GS-Agri in Cloppenburg die het tot diervoeder vermengde. Biologische boerenbedrijven in heel Duitsland betrokken dierenvoer bij GS-Agri waarna het gif in het pluimvee kwam.

Reageer op dit artikel