nieuws

Consumenten klagen over bestuur EU-voedselbureau

Horeca

Het nieuwe Europese voedselagentschap dat voedselschandalen moet voorkomen, krijgt in het veertienkoppige bestuur één afgevaardigde van een consumentenorganisatie. De verenigde Europese consumentenbonden (BEUC) zijn verontwaardigd, hebben ze gisteren laten weten.

Vorige week is op ambtelijk niveau overeenstemming bereikt over de samenstelling van het bestuur van de Europeese Autoriteit voor de Voedselveiligheid, zoals de officiële benaming is. Naar verwachting stemmen de EU-ministers van Landbouw in juli in met het voorstel.

De BEUC laakt de procedure. Ze vindt het een slechte zaak dat vooral naar de nationaliteit van de bestuurders is gekeken en dat consumenten nauwelijks een stem kregen. Een diplomaat in Brussel verdedigt de keuze. ‘We vroegen ons inderdaad af of we niet meer mensen van consumentenorganisaties moesten hebben. Maar de kandidaten die zijn gekozen, hebben een bredere blik. Ze hebben bijvoorbeeld niet alleen bij de voedingsindustrie gewerkt, maar in het verleden ook bij overheden.’

Reageer op dit artikel