nieuws

Flink deel mosselen heeft nog wat tijd nodig

Horeca

De verwachting van de mosselbranche dat de aanvoer van mosselen in de eerste weken van het seizoen aan de lage kant zal zijn, lijkt te kloppen. Dat blijkt uit donderdag 4 juli beoordeelde monsters.

De schelpdieren uit de Waddenzee zijn veelbelovend, maar nog te klein. Die hebben volgens directeur A. Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke nog minimaal een aantal weken nodig om te groeien. In het gebied De Hammen in de Oosterschelde is de kwaliteit goed. Door sterfte vorig jaar is de voorraad daar echter beperkt. In een ander deel van de zeearm is de voorraad behoorlijk groot, maar hebben de schelpen veel last van pokken.

De pokken hebben geen enkele invloed op de kwaliteit van de schelpdieren, maar de consument wil nu eenmaal schone mosselschelpen zien, stelt Leerling. Overlast van pokken deed de handel vorig jaar besluiten het seizoen uit te stellen. Na een langere tijd in het water worden de pokken weker, of verdwijnen ze helemaal. De mosselhandel heeft dit keer besloten het seizoen te beginnen met de Oosterscheldemosselen. De eerste tijd zullen de bedrijven veel tijd moeten stoppen in het verwijderen van de nog harde pokken. Dat is een flinke klus, want dat moet handmatig gebeuren.

Of de beperkte aanvoer aan het begin van het seizoen veel invloed zal hebben op de prijzen, hangt volgens Leerling van een heleboel factoren af, onder meer van de aanvoer en de gretigheid van de afnemers. De eerste mosselen komen dinsdag 9 juli op de veiling. Daar kopen de handelaren dan voor de eerste keer met een nieuw veilingsysteem met laptops. Via een speciaal programma kan de handel op die manier ook beschikken over bijvoorbeeld historische gegevens van percelen, wat van belang is bij het bieden op een bepaalde partij.

Aanvankelijk was het, in verband met de beperkte aanvoer, de bedoeling dat de handelaren op een zelf te bepalen tijdstip de eerste mosselen naar de afnemers zouden brengen. De sector heeft later toch besloten op 17 juli weer traditiegetrouw ‘in karavaan’ te vertrekken.

Reageer op dit artikel