nieuws

Horeca en detailhandel vrezen creditcardkartel

Horeca

Creditcardmaatschappijen als Visa en Eurocard/Mastercard hebben een te dominante positie. Consumenten, winkeliers en horecaondernemers worden daardoor op kosten gejaagd. Dat stellen de brancheorganisaties Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en Koninklijk Horeca Nederland (KHN) dinsdag 23 juli.

De Europese Commissie neemt woensdag 24 juli de handelswijze van creditcardmaatschappijen en de kosten die banken berekenen voor het betalen met de plastic kaarten onder de loep. Volgens een woordvoerder van Eurocommissaris Monti (concurrentie) is de kans groot dat er woensdag een besluit genomen wordt over deze materie.

De Europese koepelorganisatie van detaillisten EuroCommerce protesteert al vijf jaar bij de Europese Unie tegen de verschillende tarieven voor creditcardgebruik. ‘Wij vrezen nu alleen dat de commissie definitief haar zegen zal geven aan het kartel van de banken. Zij komen namelijk in Europa al heel lang weg met arbitraire tarieven, ten koste van de detailhandel en de consument’, aldus RND-directeur H. Kok.

Bovendien worden de klagende winkeliers en horecaondernemers volgens RND niet serieus genomen door politici, omdat maar vijf procent van alle elektronische betalingen met een creditcard zou plaatsvinden. Alleen in restaurants en hotels ligt dit percentage vaak hoger. Europeanen geven jaarlijks volgens RND-berekeningen zo’n 683 miljard euro uit met creditcards. ‘Dit betekent dat Europese huishoudens per jaar meer dan drie miljard euro aan transactiekosten kwijt zijn, nog afgezien van wat mensen jaarlijks moeten betalen om de kaart überhaupt te mogen gebruiken’, zegt Kok.

Winkeliers en horeca-exploitanten worden volgens RND en KHN momenteel door banken gedwongen forse provisies betalen over transacties met creditcards. Visa en Mastercard zouden functioneren als een soort kartels, omdat banken die in de maatschappijen participeren eenzijdig de tarieven vaststellen voor het gebruik van de kaarten. De manier waarop de prijzen worden berekend en welke kosten de banken maken, is volgens de brancheorganisaties volstrekt ondoorzichtig.

Volgens Horeca Nederland en de detailhandelorganisatie blijkt dat leden gemiddeld 3,2 procent provisie aan banken moeten afdragen voor de verwerking van betalingen die zijn gedaan met creditcards. ‘Voor een middelgrote supermarktketen met een omzet van 1 miljard euro betekent dit een greep uit de kassa van 3,2 miljoen euro’, stelt Kok. Tussen Nederlanders die in eigen land met plastic betalen en buitenlandse gasten die in Nederland afrekenen, bestaan overigens grote verschillen in kosten. Banken hanteren bijvoorbeeld bij binnenlandse betalingen met een Visa-pas een vast tarief van 0,27 eurocent per transactie. Volgens de brancheorganisaties wordt bij betalingen met een buitenlandse Visa-kaart 4,35 procent berekend.

Visa International wil geen commentaar geven op de kritiek van de brancheorganisaties, zolang de Europese Commissie nog geen besluit heeft genomen. Een Visa-woordvoerster wil alleen benadrukken dat het niet de creditcardmaatschappij is die de tarieven berekent, maar de banken zelf.

Reageer op dit artikel