nieuws

Interbrew neemt rechter in de arm

Horeca

Interbrew stapt naar de rechter om vijf Britse mediagroepen te dwingen alsnog documenten vrij te geven over een vermeend bod van de Belgische brouwer op het Zuid-Afrikaanse South African Breweries.

Britse media hadden vorig jaar geschreven dat Interbrew een bod zou uitbrengen op SAB. Ze baseerden zich hiervoor op werkdocumenten, die later gemanipuleerd bleken. Het Britse Hogerhuis, de hoogste rechtsinstantie, eiste woensdag 10 juli dat de mediagroepen, het persbureau Reuters, The Guardian, The Times, The Financial Times en The Independent, de stukken binnen 48 uur zouden overhandigen aan Interbrew. De brouwer wil de stukken dan op zijn beurt doorsturen naar de Britse financiële autoriteiten. De media weigerden dat en stappen nu naar het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Interbrew zal via de rechter de gedwongen uitvoering van de gerechtelijke beslissing vragen. De media schermen met de persvrijheid. Zij riskeren een boete. ‘De vijf hebben de documenten niet overhandigd aan onze advocaten’, aldus Interbrew-woordvoerster Vicky Palmeri. Het concern vindt dat de rechten van journalisten om hun bronnen te beschermen in deze moeten wijken voor de rechten van het slachtoffer. Volgens Interbrew-directeur-Thys onderzoeken de Britse marktautoriteiten nu samen met Euronext de zaak.

Reageer op dit artikel