nieuws

Kwaliteit eerste geveilde Zeeuwse mosselen goed

Horeca

De eerste Zeeuwse mosselen van dit seizoen zijn dinsdagmiddag geveild. De kwaliteit was goed en de prijzen schommelden volgens A. Leerling, directeur van het Mosselkantoor in Yerseke, rond de gemiddelde seizoensprijs van vorig jaar: 168 euro per honderd kilo.

Voorspellingen over hoeveel de consument straks voor een zak mosselen gaat betalen zijn volgens Leerling moeilijk te maken. De consumentenprijs is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de aanvoer.

Lag de totale mosselaanvoer vorig jaar nog op ongeveer 430.000 mosselton – een mosselton is honderd kilo – dit jaar wordt een opbrengst verwacht van rond de 550.000 mosselton. Hoewel dit een aanzienlijke stijging is, relativeert Leerling dit aan de hand van gegevens uit de jaren tachtig en negentig toen er jaren bijzaten van 800.000 en 900.000 mosselton.

Het was dinsdag de eerste maal dat er geveild werd met behulp van laptops. Door middel van een speciaal programma konden de handelaren alle gegevens oproepen die nodig zijn om tot een goede beoordeling te komen. Volgens Leerling verliep de introductie van het nieuwe veilingsysteem nagenoeg vlekkeloos.

Reageer op dit artikel