nieuws

Kwart minder appels dan vorig jaar

Horeca

De oogstverwachtingen voor appels zijn dit jaar dramatisch slecht. Het Productschap Tuinbouw, de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) en handelsorganisatie Frugi Venta verwachten een kwart minder appels dan vorig jaar, als gevolg van een nat en koud voorjaar.

De hardste klappen vallen bij appelrassen als Golden Delicious, Cox’s Orange Pippin en Schone van Boskoop omdat deze gevoeliger voor het weer zijn dan andere rassen. De verwachte oogst van deze soorten is de helft tot tweederde lager dan vorig jaar. Met de peren gaat het beter. Na een misoogst vorig jaar komt het aantal dit jaar waarschijnlijk weer op normaal niveau.

Het ziet er niet naar uit dat de prijzen voor appels door de slechte oogst flink zullen stijgen. Invoer uit het buitenland zorgt ervoor dat er voldoende aanbod is, aldus een woordvoerder van de NFO. Hij hoopt wel op ‘een prijseffect’ omdat fruittelers al jaren te weinig voor hun appels krijgen.

De misoogst van vorig jaar leidde toen wel tot duurdere peren. De prijzen van dat fruit zullen dit jaar weer wat zakken, verwacht de woordvoerder.

Reageer op dit artikel