nieuws

Omzet NH Hoteles blijft gelijk

Horeca

Het Spaanse hotelbedrijf NH Hoteles boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 414,3 miljoen euro. Dat is 11,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzetgroei is volledig toe te schrijven aan overnames. Zonder nieuwe hotels zou de omzet gelijk of zelfs iets lager zijn, zo heeft NH Hoteles donderdag bekendgemaakt. De hotels van het bedrijf draaiden een gezamenlijke omzet van 399,4 miljoen euro. Zonder de begin dit jaar overgenomen Astron-hotels bedroeg de omzet 365 miljoen euro. De rest van de omzet is afkomstig van onroerend goed activiteiten.

In Spanje bleef de omzet in de hotels op peil, in de rest van Europa kwam 1,3 procent minder binnen. Het bedrijf heeft het eerste halfjaar geleden onder de zwakkere economie, een algemene staking in thuisbasis Spanje en de staking van de Europese luchtverkeersleiders.

De verdiensten per kamer worden weer wat beter. In de eerste drie maanden duikelde de gemiddelde opbrengst per kamer met 5,2 procent omlaag. In het tweede kwartaal werd per kamer gemiddeld 2,7 procent minder betaald dan een jaar eerder. Over het eerste halfjaar gemeten daalde de gemiddelde omzet per kamer met 3,8 procent.

Dat is vooral te wijten aan een lagere bezettingsgraad van de kamers. Het eerste halfjaar waren de kamers gemiddeld 67 procent van de tijd bezet. Dat is bijna 3 procent lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In Europa was die daling nog groter. Vooral in België bleven veel kamers leeg staan. Hoteles schuift dat af op het faillissement van Sabena.

Reageer op dit artikel