nieuws

Pillenbezitters Lowlands krijgen direct straf

Horeca

Bezoekers van het festival Lowlands die pillen bezitten, kunnen daarvoor ter plekke een taakstraf krijgen. Een gang naar de rechter is daarbij overbodig. Een officier van justitie bepaalt op het festivalterrein in Biddinghuizen wat een geschikte straf is. Met deze proef is het Openbaar Ministerie akkoord gegaan, om een hoop administratieve rompslomp te voorkomen.

Er wordt een formulier ingevuld, de strafmaat wordt bepaald en als de verdachte akkoord gaat, kan die zijn taakstraf gaan doen. Daarna wordt het dossier vernietigd. Een dagvaarding en rechtszitting volgen alsnog, als de taakstraf niet goed is verricht. Bij lichtere overtredingen van de wet volgt een boete, die gelijk kan worden gepind. Dit boetebeleid werd twee jaar geleden geïntroduceerd op Lowlands, dat dit jaar wordt gehouden van 23 tot en met 25 augustus.

Bij zwaardere delicten als bezit van XTC-pillen, kan de officier een taakstraf opleggen. Gewoonlijk doet een rechter dat. ‘Onze ervaring is dat er dan uiteindelijk dienstverlening wordt opgelegd’, zegt persofficier van justitie G.J. de Haas. ‘Sinds kort kan een officier van justitie ook taakstraffen opleggen. Dat is een nieuwe mogelijkheid in de wet.’

In de zwaarste gevallen krijgt een Lowlandsganger wel een uitnodiging om bij de rechter te verschijnen. Waar de grens voor de strafmaat ligt, wil De Haas niet zeggen. ‘Maar we kijken zeker ook naar het strafverleden van iemand.’ Het OM richt zich met name op overtreding van de Opiumwet, maar ook delicten als vernieling en baldadigheid komen voor directe bestraffing in aanmerking.

’Het leuke ervan is dat de reclassering op het terrein aanwezig is’, aldus De Haas. ‘Flevolanders krijgen boter bij de vis. De reclassering maakt ter plekke afspraken voor een project.’ Lowlandgangers die van elders komen, krijgen van de officier van justitie papieren mee, waarmee ze zich moeten melden bij de reclassering in hun buurt. In de proef werken OM, politie Flevoland, reclassering en Lowlands-organisator Mojo samen.

Reageer op dit artikel