nieuws

Rotterdam controleert brandveiligheid restaurants

Horeca

De Rotterdamse brandweer gaat vanaf maandag 22 juli controleren of de restaurants in de gemeente wel veilig zijn wanneer er brand uitbreekt. Het gaat om ruim 1300 eetgelegenheden die in drie maanden tijd allemaal de brandweer op bezoek krijgen.

Het begrip restaurants moet ruim worden opgevat; ook snackbars met een paar tafeltjes vallen onder de controle. Inmiddels hebben alle ondernemers een brief gekregen waarin nogmaals de eisen staan, en waarin de controle wordt aangekondigd.

Die maakt deel uit van een handhavingsoffensief dat de brandweer na de rampen in Voldendam en Enschede heeft opgezet, aldus een woordvoerster van de Rotetrdamse brandweer. Eerder werden al grootschalige controlerondes gehouden van alle gebedshuizen, cafés en bars, en basisscholen. De uitkomsten daarvan zijn overigens nog niet bekend. Na de restaurants komen bioscopen, musea, sportkantines en feestzalen aan de beurt.

Bij de controle kijkt de brandweer naar blusmiddelen, noodverlichting en nooduitgangen. Een aantal ondernemers heeft een zogenoemde gebruikersvergunning waarin specifieke eisen voor de betreffende gelegenheid zijn vastgelegd. Daar wordt uiteraard ook naar gekeken, aldus de woordvoerster. Restaurants hebben een gebruikersvergunning nodig wanneer er meer dan vijftig mensen (inclusief personeel) in kunnen.

Reageer op dit artikel