nieuws

Rustige start van Tilburgse kermis

Horeca

Burgemeester Johan Stekelenburg en ‘kermiswethouder’ Hans Janssen hebben zaterdag 20 juli de Tilburgse kermis geopend. Janssen deed dit door als eerste een rondje te maken in een van de attracties. Het evenement is een van de grootste meerdaagse evenementen van Nederland en duurt van 20 tot en met 28 juli. In totaal komen er in negen dagen bijna een miljoen mensen naar de kermis.

De kermis begon zaterdag rustig. Volgens een gemeentewoordvoerder bezochten 75.000 mensen de binnenstad. ‘En dat is beduidend rustiger dan vorig jaar op de eerste zaterdag.’ Vorig jaar kwamen er volgens de gemeente Tilburg tussen de 100.000 en 125.000 bezoekers naar de kermis op zaterdag. Dat er minder volk op de been was, is volgens de woordvoerder grotendeels te wijten aan een groot onweer dat zaterdagavond rond half acht uitbrak boven Tilburg. Dit veroorzaakte verder geen problemen op de kermis.

Ook de zondag verliep aanvankelijk rustig. Het slechte weer hield veel mensen thuis. ‘Maar rond drie uur was het ouderwets druk. En rond zes uur was het op sommige punten echt spitsuur’, aldus de woordvoerder. De drukte leidde niet tot problemen. De woordvoerder kon geen exacte bezoekersaantallen van de zondag geven.

De gemeente Tilburg nam uitgebreide veiligheidsmaatregelen voor de kermis. Zo mogen horecaondernemers geen buitenactiviteiten organiseren en moeten terrassen verkleind worden. Dit leidde tot veel commotie bij de kroegbazen. Zij voorzien omzetverlies. Op Roze Maandag – 22 juli – willen ze actie gaan voeren.

De aanloop naar de Tilburgse kermis is traditioneel rumoerig. Dit jaar ruzieden de gemeente en de kroegbazen, in voorgaande jaren waren het kermisexploitanten die het onderling oneens waren over standplaatsen. Ook omwonenden van het kermisterrein roerden zich in het verleden. Zij klaagden over geluidsoverlast.

Ook een eigenaar van een kermisattractie zorgde in de dagen voor de kermis voor opwinding. Hij kondigde aan dat hij op zondagmiddag een televisie zou geven aan de eerste bezoeker van zijn zaak die een koe mee zou nemen. De Dierenbescherming protesteerde, de gemeente verbood de actie, maar de exploitant hield vol. Een boer was zondagmorgen al om zes uur ’s ochtends bij de attractie. Hij nam de televisie in ontvangst. Een tweede boer met koe kreeg als troostprijs een knuffelbeer.

Reageer op dit artikel