nieuws

Schaarste zal mosselmaaltje niet veel duurder maken ‘

Horeca

Schaarste is troef bij de aanvang van het Zeeuwse mosselseizoen. Toch verwacht de branche dat de prijzen die straks voor een maaltje moeten worden betaald niet veel hoger zullen liggen dan vorig jaar.

Eigen belang speelt hierbij een rol, aldus directeur A. Leerling van brancheorganisatie het Mosselkantoor in Yerseke. De mossel is de afgelopen jaren al flink duurder geworden. De consument lijkt niet bereid te zijn om nog meer te betalen. Dit vergt zelfbeheersing van de Zeeuwse mosselbranche om de prijzen enigszins in toom te houden, temeer omdat de concurrentie op de loer ligt.

Restauranthouders gaan er vooralsnog van uit dat ze dezelfde prijzen als vorig jaar kunnen aanhouden. Gemiddeld hanteren zij een richtprijs van circa negentien euro per maaltje. De Stadsschuur in Goes houdt nog wel een slag om de arm: ‘Als de prijzen morgen omhoog schieten, moeten we natuurlijk mee’. Maar daar zit een limiet aan, tekent het befaamde mosselrestaurant hierbij aan. ‘Anders hoeven de mensen ze niet meer.’

De Nederlandse mosselkwekers krijgen in toenemende mate te maken met concurrentie uit Spanje, Ierland, Italië en Noorwegen. ‘Als marktverlies te lang duurt, krijg je het niet meer terug. Dat is al het geval met de Franse markt en dat moeten wij met België zien te voorkomen.’

De eerste Zeeuwse mosselen uit Yerseke vertrekken woensdagmorgen 17 juli naar afnemers in binnen- en buitenland. Volgens Leerling is er slechts een kwart beschikbaar van hoeveelheid waarnaar vraag is.

Lag de gemiddelde veilingprijs in het seizoen 1999/2000 nog op 59 euro per mosselton (honderd kilo), het daaropvolgende seizoen was dat 125 en vorig seizoen 168 euro. Tijdens de eerste veilingweek, vanaf vorige week dinsdag, bood de handel gemiddeld 150 euro. Maandag schoten de prijzen echter de lucht in, toen werd tussen de 160 en 260 euro genoteerd. Leerling vermoedt dat de handel op die manier kwekers wil ‘lokken’ die nog niet willen leveren. Die wachten tot de pokken van de mosselschelpen zijn verdwenen en/of meer vlees hebben, omdat ze dan een betere prijs hopen te krijgen.

Reageer op dit artikel