nieuws

Toerisme in Amsterdam in 2001 gelijk gebleven

Horeca

In het begin van vorig jaar kwamen er meer toeristen naar Amsterdam dan in de tweede helft van dat jaar. Vanaf juli werd dat al minder en na 11 september kwam de klad erin. Toch houden groei en daling elkaar in evenwicht.

Daarom zijn de cijfers over 2001 gelijk aan die van 2000. Dat blijkt uit het jaarverslag van Amsterdam Tourist Board, de voormalige VVV. Topattractie was wederom de rondvaartboot. In 2001 trokken de boten drie miljoen passagiers, vergelijkbaar met het jaar daarvoor. Op nummer twee staat het Van Goghmuseum met bijna 1,3 miljoen bezoekers, iets minder dan in 2000. Ook het Rijksmuseum trok minder bezoekers, na een daling van negen procent kwam het uit op ruim één miljoen. Artis daarentegen liet een lichte stijging zien, de dierentuin trok bijna 1,2 miljoen bezoekers.

De aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september vorig jaar hadden duidelijk hun invloed op het toerisme in Amsterdam. Vooral de vier- en vijfsterren hotels, de cruisemarkt en congressector merkten een terugloop in hun klandizie. Overigens had daarvoor de economische teruggang in een groot deel van de wereld al vanaf juli een weerslag op de toeristische sector in de hoofdstad.

In tegenstelling tot veel andere regio’s in Nederland, werd Amsterdam niet geplaagd door de MKZ-crisis begin vorig jaar. Het zomerse Kwakoefestival was het evenement dat de meeste bezoekers trok, 1 miljoen. Het festival in de Bijlmer duurde zes weekenden. Koninginnedag trok in 2001 550.000 mensen naar Amsterdam.

De Amsterdam Tourist Board ziet het koninklijk huwelijk in februari en de Floriade van april tot oktober in de Haarlemmermeer als toeristentrekkers voor 2002. Ook de tentoonstelling Van Gogh-Gauguin in het Van Gogh Museum noemt het jaarverslag een publiekstrekker. Inmiddels is duidelijk dat op de tentoonstelling meer dan 700.000 bezoekers afkwamen. Over het algemeen is het toerisme in Amsterdam sterk afhankelijk van de internationale economische ontwikkeling.

Reageer op dit artikel