nieuws

Uit eten in Amsterdam relatief goedkoop

Horeca

Amsterdam staat op de negende plaats van de ranglijst van duurste steden binnen de Europese Unie (EU). De stad steeg ten opzichte van vorig jaar twee plaatsen. Opvallend is dat uit eten gaan in Amsterdam relatief goedkoop is. Zo is een diner in Parijs gemiddeld tien procent duurder dan in Amsterdam.

Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Mercer naar de kosten van levensonderhoud in 144 steden over de hele wereld. Het onderzoek mat de relatieve kosten van meer dan tweehonderd aspecten, zoals onderdak, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen, vervoer en amusement. Binnen de EU is Londen veruit de meest kostbare stad. Met name onderdak en vervoerskosten liggen in de Engelse stad buitengewoon hoog. Ook de hogere accijns op alcohol en tabak maakt het leven in Londen duur. De stad steeg dit jaar van de twaalfde naar de tiende plek in de mondiale top-10.

Wereldwijd is Hongkong dit jaar naar voren gekomen als duurste stad. Moskou komt op de tweede plaats, gevolgd door de meest kostbare stad van vorig jaar: Tokio. Het leven in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg is het goedkoopst.

De beste prijs-kwaliteitsverhouding is te vinden in een aantal Nieuw-Zeelandse (Auckland en Wellington) en Australische steden (Adelaide, Brisbane en Perth). In deze steden zijn de levenskosten nog niet de helft van die van de meest kostbare steden in de wereld, terwijl ze toch staan gekwalificeerd binnen de top-30 voor levenskwaliteit.

New York is de duurste stad van Noord- en Zuid-Amerika. In Afrika is het leven het meest kostbaar in de hoofdstad van Zimbabwe, Harare (26e plaats op de wereldranglijst). Dubai en Beirut zijn met een 18e en 45e plek op de duurste steden in het Midden-Oosten.

Reageer op dit artikel