nieuws

Vakantie op Schouwen; alcohol, slapen, alcohol, slapen.

Horeca

Een uur of elf in de ochtend. Het gros van de jongeren op camping Duin en Strand in Scharendijke op Schouwen slaapt in de tent nog een roes uit na een avondje stappen in de campingdiscotheek of in Renesse. Anderen zijn inmiddels op weg naar het strand en, waarschijnlijk, opnieuw veel bier of mixdrankjes.

‘Zomer op Schouwen betekent voor de meeste jongeren alcohol, slapen, alcohol, slapen enzovoorts. Daar komen ze voor’, weet een woordvoerster van Duin en Strand. Bewakers die ’s nachts de rust op de camping proberen te handhaven, worden volgens haar incidenteel geconfronteerd met jongeren die zoveel hebben gedronken dat ze daardoor alcoholvergiftiging oplopen.

’Zo’n jongere is dan absoluut niet meer aanspreekbaar. In eerste instantie dragen de bewakers vrienden op om zo iemand wakker te houden. Wanneer de bewaking merkt dat dat niet werkt, schakelen ze in een arts in’, vertelt de campingmedewerkster.

Huisarts J. Roth uit Brouwershaven heeft weekenddienst gehad in westelijk Schouwen-Duiveland. Cijfers over alcoholvergiftiging bij jongeren zegt hij niet te kunnen geven. ‘Ik weet wel dat er heel veel wordt gedronken. Wij worden natuurlijk alleen met de excessen geconfronteerd. Dat gebeurt niet ieder weekeinde.’ Wel heeft Roth de indruk dat recente berichten over alcoholvergiftiging bij jongeren op het waddeneiland Terschelling er toe heeft geleid dat ‘de omgeving’ eerder een arts inschakelt wanneer het bij een jeugdige vakantieganger mis dreigt te gaan.

Ook voorlichter C. Prince van de Zeeuwse politie spreekt over incidenten wanneer alcoholvergiftiging bij jongeren ter sprake komt. Hij tekent daarbij aan dat de politie ook niet altijd bij dat soort gevallen wordt betrokken. Wat hem wel duidelijk is, is dat de gezamenlijke aanpak van politie, justitie, ondernemers en gemeente heeft geleid tot vermindering van de overlast door feestende jeugd in Renesse.

Zo zijn er afspraken gemaakt over zaken als sluitingstijden en vervoer van jongeren terug naar de camping. Verder voert de politie een zero-tolerancebeleid; geen overtreding wordt door de vingers gezien. Het resultaat in de nacht van zaterdag op zondag: vier bekeuringen van 45 euro voor het drinken alcohol op straat, en tweemaal 70 euro voor baldadigheid.

De vraag is of het strenge beleid leidt tot verminderd alcoholgebruik. ‘Daar heb je als politie niet zo’n zicht op’, geeft Prince aan. ‘Wat in zijn algemeenheid wel opvalt, is dat op steeds jongere leeftijd alcohol wordt gedronken. Je ziet jongeren van veertien, vijftien jaar al met van die mixdrankjes staan.’ De woordvoerster van camping Duin en Strand ziet de jeugd in elk geval nog steeds behoorlijk dronken terugkomen, om op de camping nog eens verder te werken aan een muur van lege bierkratten. ‘Jongeren hebben tegenwoordig veel meer geld dan vroeger op zak. Dat geld moet op. En dat gaat op, aan drank.’

Reageer op dit artikel