nieuws

Van der Valk-medewerkster besmet met legionella

Horeca

Een 55-jarige medewerkster van het Van der Valk-motel Gilze-Rijen is besmet met legionella. De vrouw is zondag 14 juli opgenomen in een ziekenhuis in Oosterhout. Zij is hoofd van de huishouding van het motel. De GGD zoekt uit of de vrouw de besmetting op haar werk heeft opgelopen of elders.

Een woordvoerder van het motel noemt het ‘triest’ dat de vrouw in het ziekenhuis is opgenomen. Maar volgens hem is een verband tussen het werk van de vrouw en de ziekte ‘te gemakkelijk’. De waterleiding van het motel is in orde. ‘In de dertig jaar dat het gebouw er staat, is er nooit iets mis mee geweest. Het kan dus goed zijn dat deze mevrouw de besmetting ergens anders heeft opgelopen.’

Volgens de woordvoerder kan Van der Valk ook aantonen dat de leidingen legionellavrij zijn. ‘Het ministerie is hier in april geweest om te controleren, alle papieren waaruit blijkt dat de waterleiding legionellavrij is zijn aanwezig.’ Desondanks laat Van der Valk volgens de woordvoerder zo snel mogelijk een extern bureau een onderzoek uitvoeren naar het functioneren van de waterleiding.

Het Van der Valk-motel in Gilze kwam vrijdag 12 juli in het nieuws toen bleek dat er een aantal constructiefouten was geconstateerd. Ook ontbraken milieu- en bouwvergunningen en was er geen gebruiksvergunning. Dat er ook legionella was aangetroffen, zoals een woordvoerder van de gemeente Gilze vrijdag stelde, werd door Van der Valk bestreden.

Naar aanleiding van het instorten van het parkeerdek bij Motel Tiel in februari gaf een aantal Brabantse gemeenten een ingenieursbureau opdracht de veiligheid bij de Van der Valk-vestigingen in deze plaatsen te onderzoeken. De motels in Nuland, Vught, en Bergen op Zoom vertoonden kleine gebreken. Bij het motel in Gilze en Rijen werden serieuze gebreken geconstateerd. Een woordvoerder van motel Gilze benadrukte vrijdag dat het motel niet onveilig is.

In 1999 liepen zes Nederlanders na een bezoek aan het Van der Valk Plaza-hotel op Curaçao een legionellabesmetting op. Een van hen overleed aan de gevolgen. Uit onderzoek door de Antilliaanse autoriteiten bleek toen dat Van der Valk op de hoogte was van de problemen met de waterleiding, maar geen maatregelen nam.

Reageer op dit artikel