nieuws

Verzoek om exportstop varkensvlees

Horeca

Het ministerie van Landbouw heeft de varkenssector dringend verzocht de export van levende varkens en vlees en de slacht van varkens op te schorten.

Onderzoek heeft aangetoond dat met MPA verontreinigde melasse aan een verwerkend bedrijf is geleverd.Het restproduct van dit bedrijf, dat was verontreinigd met het hormoon MPA, is geleverd aan 24 Nederlandse veevoederbedrijven.

Duizenden varkenshouders in Nederland betrekken voer van deze bedrijven. Zij worden met klem gezocht de export en slacht stop te zetten. Het ministerie werkt nog aan een lijst met varkenshouders die hun voer betrekken van de 24 bedrijven, aldus een woordvoerster van het ministerie dinsdag 23 juli. Naar haar zeggen ondersteunen vertegenwoordigers van de sector de oproep.

De bewerkte melasse wordt teruggehaald. Dat geldt ook voor het voer dat de veevoederbedrijven aan varkenshouders hebben geleverd. Eerder deze maand lag de export al korte tijd geheel stil wegens het MPA-hormoonschandaal en mochten 7000 varkenshouders niet slachten. Sinds 17 juli was export, onder voorwaarden weer toegestaan.

Duitsland en Italië vinden dat Nederland niet genoeg doet om te voorkomen dat besmet vlees de grens overgaat. Zij willen dat Nederland strenger gaat controleren. Duitsland en Italië zijn de twee belangrijkste uitvoerlanden voor varkens. De grote boosdoener van het hormoonschandaal is het bedrijf Bioland uit het Belgische Arendonk, vermoedt de Belgische justitie. Dit verwerkte farmaceutisch afval uit Ierland in glucosestroop. Via Nederlandse melasse- of suikerstroop is dat via mengvoederbedrijven bij varkensbedrijven beland.

Reageer op dit artikel