nieuws

Zeeuwse mosselen voor Belgen veel te duur

Horeca

De dure Zeeuwse mosselen zitten de Belgen hoog. ‘We moeten proberen de Nederlanders ervan te overtuigen dat ze de kip met de gouden eieren aan het slachten zijn’, stelt Luc De Bauw, voorzitter van Horeca Vlaanderen. Hij neemt het woord marktmanipulatie in de mond.

De sector van de Belgische groothandel luidde al eerder de alarmbel over de mosselprijs. Afgelopen week steeg de kiloprijs van 6,40 naar 7,40 euro. Dit weekeinde kwam daar nog eens twee euro bij. Vanuit Nederland is steeds de uitleg dat door de extreem lage aanvoer, amper 25 procent van vorig jaar, op de veilingen een forse prijsstijging ontstaat. Dat is het gevolg van het gebrek aan voldoende consumptierijpe mosselen. De Bauw volgt die verklaring niet volledig. Er is een ernstig vermoeden dat er sprake is van een deel marktmanipulatie die vanuit Zeeuws-Vlaanderen wordt georganiseerd en die van kwaad tot erger gaat. De prijs zou kunstmatig hoog worden gehouden.

T. Sintnicolaas van het Nederlands Visbureau wist die suggestie van de hand. ‘Het is een heel schaars product, en dan stijgt de prijs.’ Die is volgens haar ook wel ‘extreem hoog’ maar de mosselvissers hebben ook maar een kwart boven water gehaald van wat ze hadden willen vangen. Enkele restaurants in het Pajottenland, ten westen van Brussel, boycotten de Zeeuwse mosselen. De Bauw waardeert de actie wel, maar ziet een algemene boycot niet zitten. ‘Binnen de federatie willen we samen met onze sector en de detailhandel actie ondernemen, maar zonder het cliënteel te gijzelen’, zegt hij.

De vraag is uiteraard of mensen willen blijven betalen voor hun geliefkoosde mossel. De Belg is dol op Zeeuwse mosselen, meer dan op bijvoorbeeld Spaanse of Franse, maar de voorzitter van Horeca Vlaanderen kan zich voorstellen dat de consument afhaakt of op zoek gaat naar alternatieven, als de prijzen de pan uitrijzen. Volgens Sintnicolaas van het Nederlands Visbureau zijn de Zeeuwse mosselen nu echt voor de liefhebber die bereid is er fors voor te betalen, maar dat zal later in het jaar veranderen. ‘Bij de nieuwe oogst, in de loop van augustus zal het aanbod hoger zijn. De prijs zal dan dalen.’

Reageer op dit artikel