nieuws

‘Amsterdamse Stadsschouwburg heeft grand café nodig

Horeca

De Stadsschouwburg in Amsterdam moet zijn monumentale grandeur terugkrijgen. Het theater op het Leidseplein wil af van zijn muffige imago. Dat schrijft directeur M. Daamen in een brief aan verantwoordelijk wethouder H. Belliot over de toekomst van de schouwburg.

De komst van het Vlakke Vloertheater, zoals eerder al besloten, is volgens Daamen niet genoeg. Dat theater, met 525 stoelen, komt tussen de Stadsschouwburg en het popcentrum de Melkweg. De schouwburg heeft ook een grand café nodig om er een ‘hoogwaardige en gastvrije culturele ontmoetingsplek’ van te maken.

Voor het café heeft Daamen, vorig jaar benoemd tot directeur, de foyer op het oog. De oorspronkelijke ingangen aan de zijkant van het gebouw wil hij hiervoor weer openstellen. Voorlopig wil de directeur volgend jaar zomer alvast een ‘zomerfoyer’ openen waar het publiek een hapje kan eten. De buitenkant van het gebouw kan ook beter. Verder moeten de vitrines in de passage voor de ingang weg en moet het hele gebouw beter worden uitgelicht.

Maar ook de programmering moet op de schop. In zijn brief noemt Daamen die tot nu toe ‘afwachtend en een beetje saai’. Zeker met de komst van een Vlakke Vloerzaal moet het aantal bezoekers groeien van 100.000 vorig jaar naar 190.000 in 2006. Hij wil grote projecten opzetten in samenwerking met andere podia, zoals Cosmic, Paradiso en de Melkweg. Ook wil hij het theater meer betrekken bij festivals als het Holland Festival, IDFA en Crossing Border. De Stadsschouwburg moet een plek worden waar de grenzen van het theater worden verkend, aldus de directeur. Van de gemeente Amsterdam heeft de Stadsschouwburg 27 miljoen euro subsidie gekregen. Dat dekt ongeveer de kosten van de verbouwingsplannen.

Reageer op dit artikel