nieuws

Belgische restaurants ontdekken fraude mossel

Horeca

In België zijn Nederlandse mosselen aangetroffen waarbij geknoeid is met de verpakkingsdatum. Een woordvoerder van het Federaal Voedselagentschap zei woensdag 28 augustus dat er een onderzoek gaande is. In enkele gevallen ontdekten restauranthouders dat de verpakkingsdatum enkele dagen in de toekomst lag.

Dergelijke fraude is streng verboden. De woordvoerder wil niet zeggen wie de Nederlandse leverancier is van de verdachte schelpdieren. De Nederlandse Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees van het ministerie van Landbouw zegt bij steekproefsgewijze controles van mosselen ‘soms’ foute inpakcodes tegen te komen. Dat gebeurt volgens een woordvoerster niet in die mate dat het problemen oplevert. Volgens voorzitter J. Holstein van de Vereniging Mosselhandel in Yerseke is er geen sprake van dat de mosselhandel de consument door een verkeerde inpakdatum bewust om de tuin leidt. Voor de consument is niet de inpak- maar de houdbaarheidsdatum van belang, tekent hij aan.

Hij verzekert dat vermelding daarvan niet automatisch is gekoppeld aan de inpakdatum. De inpakdatum moet meer gezien worden als herkenningscode, voor de traceerbaarheid van mosselen voor het geval een partij teruggehaald moet worden, aldus Holstein. Een woordvoerster van het Nederlands Visbureau beschouwt het geval in Hasselt als een incident. Maar vindt het ook een reden om ‘iedereen goed bij de les te houden’. De wet schrijft voor dat zowel de inpakdatum als de houdbaarheidsdatum op mosselen worden vermeld. ‘Dan moet dat ook correct gebeuren’, aldus de woordvoerster van het Visbureau.

Reageer op dit artikel