'Eurobiljet minder slijtvast dan de Duitse mark

De Duitsers hebben minder lang plezier van een eurobriefje dan van de Duitse mark. De eurobiljetten scheuren, verkreukelen en vervuilen sneller dan briefjes van de oude munteenheid.

De levensduur blijkt 40 procent korter. Sinds de invoering van de euro begin dit jaar heeft de Duitse Bundesbank al meer dan 50 miljoen eurobiljetten moeten terughalen, aldus Peter Walter, hoofd van het sorteercentrum van de Bundesbank in Frankfurt. Zijn taak is de kapotte biljetten uit de circulatie te halen.

’Veel nieuwe biljetten hielden het maar drie maanden uit’, zei Rolf Rieken, een medewerker van een Bundesbankfiliaal in Dresden. Daardoor moeten er eerder nieuwe biljetten worden bijbesteld.

Voor de Duitse Bundesbank bedraagt de schade in de eerste acht maanden 5 miljoen euro: 10 eurocent per vervangen briefje. Kenners noemen de eurobiljetten minder robuust dan de mark. Een ander probleem is dat de sommige nieuwe biljetten groter zijn. Duitsers moeten soms de randjes vouwen om ze in de portemonnee te laten passen. ‘Misschien is dat wel het echte probleem’, verklaart Rieken. ‘Duitsers kunnen niet wennen aan de nieuwe munt, zowel fysiek als mentaal. Mensen in andere landen hadden al eeuwen lang grotere en dunnere biljetten en verscheuren die zelden.’

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank laat weten dat er geen problemen in Nederland bekend zijn.