nieuws

‘Gemeente wist van gebreken Van der Valk Zuidbroek

Horeca

De brief van voormalig brandweercommandant Geeraets van Hoogezand heeft wel degelijk geleid tot bouwkundige aanpassingen aan de gebouwen van Van der Valk in Zuidbroek. Dat zegt burgemeester Lantinga van Menterwolde. Uit die brief blijkt dat het gemeentebestuur van Menterwolde wel op de hoogte was van de gebrekkige brandveiligheid bij Van der Valk in Zuidbroek.

De brandweer van Hoogezand assisteerde de brandweer van Menterwolde bij het blussen van de brand bij Van der Valk op 25 april 1995. Een maand na de brand schrijft Geeraerts zijn brief, waarin hij concludeert dat door de gebruikte bouwmaterialen brand zich razendsnel kan verspreiden en het redden van mensen zeer bemoeilijkt. Geeraerts besluit met de mededeling dat hij de brandweermensen van zijn korps in geval van een nieuwe brand vanwege de risico`s niet naar binnen zal sturen, maar hen opdracht zal geven zich te beperken tot het blussen van buitenaf. De brief van de Hoogezandster commandant werd naar het toenmalige gemeentebestuur van Menterwolde gestuurd maar verdween.

Vorige week presenteerde de regionale inspectie van het ministerie Van VROM een rapport, waarin geconcludeerd wordt dat de brandveiligheid bij Van der Valk niet voldoet aan de minimale wettelijke eisen en dat het gemeentebestuur van Menterwolde het niet nauw nam met de controle op naleving van wetten en regels.

Reageer op dit artikel