nieuws

Horecawerknemers gaan in september over tot acties

Horeca

Onder de circa 300.000 horecawerknemers breken vanaf 2 september acties uit. Stakingen zijn nog niet aan de orde. De zwaarte van de acties nemen eind september wel toe als werkgevers blijven weigeren met de vakbonden te onderhandelen over een nieuwe CAO.

Dat heeft de FNV Horecabond maandag bekendgemaakt. De bond begint na de zomer als de meeste werknemers terug zijn van vakantie met informatiebijeenkomsten en ludieke acties. De vakbond wil met de acties vooral ook de aandacht van klanten in hotels en restaurants trekken.

’Er wordt namelijk veel discussie gevoerd over de hoge prijzen in de horeca. Wij denken dat de klant wel sympathie voor onze acties kan opbrengen. De werkgevers verhogen namelijk de prijzen, maar niet de lonen van hun werknemers. Terwijl ze de stijgende loonkosten wel als argument gebruiken voor hun hoge prijzen’, aldus vakbondsbestuurder B. Francooy.

FNV Horecabond zegt genoodzaakt te zijn naar het actiemiddel te grijpen, omdat Koninklijk Horeca Nederland uitnodigingen van de bond voor overleg maar blijft afwijzen. ‘Wij willen open het gesprek aangaan, maar de werkgevers willen dat niet’, meent Francooy.

KHN heeft in juni de bonden een ‘eindbod’ voorgelegd. De ondernemers willen de CAO-lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen. Werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen, zouden geen salarisverhoging moeten krijgen. De FNV-bond wil 4 procent meer loon voor alle 300.000 in de horeca.

Reageer op dit artikel