nieuws

Lot Schevenings vuurwerk in handen burgemeester

Horeca

De burgemeester van Den Haag moet beslissen of het vuurwerkfestival in Scheveningen dit jaar door mag gaan. Adviezen van het ministerie van VROM zijn volgens de president van de rechtbank in Den Haag in dit geval niet bindend. Het gemeentebestuur mag het festival daarom gewoon door laten gaan.

Organisatie Bureau Scheveningen (OBS) had een kort geding aangespannen, maar was volgens de rechter bij het ministerie aan het verkeerde adres. De vergunning voor het afsteken van professioneel vuurwerk was namelijk al verleend voordat het vuurwerkbesluit op 1 maart in werking trad. De gemeente en OBS voeren dinsdagmiddag een gesprek over het al dan niet doorgaan van het festival.

OBS stapte naar de rechter omdat de gemeente volgens directeur B. Vermijs niet op tijd heeft laten weten dat ze zich aan adviezen van VROM wilde houden. Die adviezen gingen over veiligheidsafstanden en het kaliber van het vuurwerk en zouden per 1 juli gebruikt kunnen worden. Op zo’n korte termijn kon OBS de opzet van het jaarlijkse festival niet meer veranderen, aldus Vermijs.

Het internationale evenement is dit jaar van 20 tot en met 23 augustus. De organisator zegt voor 6,5 miljoen euro gedupeerd te raken als het niet doorgaat. Ongeveer 350.000 bezoekers komen elk jaar op het vuurwerkfestijn af. OBS organiseert het evenement al ruim 25 jaar. Het vonnis van de president van de rechtbank houdt overigens niet automatisch in dat de gemeente het vuurwerk laat doorgaan. Het stadsbestuur is vrij om zich aan de richtlijnen van de minister te houden. ‘Maar ik ga er van uit dat de gemeente geen bezwaar heeft’, liet Vermijs weten.

Reageer op dit artikel