nieuws

Minste bestrijdingsmiddelen op Nederlandse paprika

Horeca

De Consumentenbond adviseert om paprika’s uit Nederland te kopen. Op buitenlandse exemplaren zitten vaak meer resten van bestrijdingsmiddelen. Dat heeft de bond vrijdag 30 augustus bekendgemaakt in de Consumentengids. Bij een test zijn op eenderde van de importpaprika’s meer bestrijdingsmiddelen gevonden dan toegestaan. De exemplaren uit Nederland vertoonden geen enkele overschrijding, driekwart bleek zelfs geheel schoon. De onderzoekers benadrukken dat er geen direct gevaar is voor de gezondheid, maar ze vinden het wel verontrustend dat er zoveel producten met te veel gifrestanten worden verkocht.

De bond vond beduidend minder resten bestrijdingsmiddelen dan bij een onderzoek door de Keuringsdienst van Waren twee jaar geleden. Vooral Spaanse exemplaren zijn schoner geworden. Waarschijnlijk hebben de strengere normen effect, vermoedt de Consumentenbond. Opmerkelijk is dat ook bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen op de helft van de biologische paprika’s. Bij een partijtje eko-paprika’s van een verkoper vonden de onderzoekers ook sporen van een stof die niet in de biologische tuinbouw gebruikt mag worden. Zelfs een stof die voor de gewone tuinbouw is verboden werd aangetroffen.

‘Maar de hoeveelheden waren zo klein dat we er geen harde conclusies aan kunnen verbinden’, aldus de onderzoekers. Mogelijk zijn de sporen afkomstig van andere paprika’s, waarmee het exemplaar in contact is gekomen. De Consumentenbond kocht voor de test paprika’s in 49 winkels en marktkramen. Daarbij werden steeds tussen de drie en tien stuks gekocht, voornamelijk rode en groene exemplaren, maar ook de gele en oranje varianten.

Reageer op dit artikel