MKB: kwart miljard schade door stroomstoringen

Eenderde van de middelgrote en kleine bedrijven zijn de afgelopen twaalf maanden getroffen door een stroom- of gasstoring. Dit veroorzaakte een schadepost van 225 miljoen euro. Dat is dinsdag bekendgemaakt door de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland, op basis van een enquête door bureau NIPO.

Het MKB komt op gemiddeld 2,3 storingen bij de getroffen ondernemers. Volgens de organisatie zijn er steeds meer storingen, die ook nog eens steeds langer duren. Van de ondernemers die even geen stroom of gas meer kregen leed ruim een kwart schade, gemiddeld 2000 euro. Circa negen van de tien gedupeerde ondernemers komen daarbij niet in aanmerking voor compensatie. MKB-Nederland wil daar verandering in. Getroffen ondernemers moeten makkelijker een vergoeding kunnen krijgen van het energiebedrijf. Ook moeten de storingen verminderen.

In een reactie erkent de federatie van energiebedrijven EnergieNed een toename in het aantal storingen, maar wijt dit aan verbeterde registratie van de problemen. De federatie voelt er niets voor om getroffen bedrijven meer geld te vergoeden: die moeten zich maar bijverzekeren of zelf noodmaatregelen nemen.

Uit het NIPO-onderzoek blijkt verder dat 29 procent van de 65.000 middelgrote energieverbruikers is overgestapt naar een andere leverancier. Sinds 1 januari is deze categorie verbruikers vrij om een energiebedrijf te kiezen. Dit aantal overstappers is veel hoger dan MKB-voorzitter H. de Boer had verwacht. ‘We vinden het positief dat zoveel bedrijven zijn overgestapt. De liberalisering is er tenslotte niet voor niks.’ Gemiddeld bespaarden de overschakelende bedrijven ruim 3000 euro op hun stroomrekening, aldus het MKB-onderzoek.

De ondernemers meldden wel dat ze nogal eens administratieve problemen ondervinden bij de overgang. Ongeveer de helft van de overstappers ondervond vertragingen bij de feitelijke afhandeling. Ruim eenderde had last van onverwacht lange opzegtermijnen van de vorige leverancier. MKB-Nederland pleit bij het ministerie van Economische Zaken voor een termijn van hooguit een maand. Ook moeten er sancties komen voor netbeheerders die in gebreke blijven bij de snelle overstap naar een andere leverancier.

MKB-Nederland constateert dat de laatste maanden de steun is gegroeid voor een volledig stopzetten van de privatisering van de energiesector. De organisatie wil daarom voorlopig geen privatisering van regionale netbedrijven. Eerst moet vijf jaar praktijkervaring worden opgedaan met de energiebedrijven die tot dusver zijn vrijgemaakt. ’Mijn voorstel is: breng de netbedrijven in een overheidsholding. Op termijn kun je overwegen die te verkopen maar voorlopig blijft het in overheidshanden. Ik denk dat minister Heinsbroek van Economische Zaken daar wel oren naar heeft.’