nieuws

MKB Nederland: ‘Kabinetsplannen leiden tot lastenverzwaring

Horeca

De plannen van het kabinet om de lasten voor werkgevers en werknemers te verlichten zijn een verkapte lastenverzwaring. Bovendien leiden zij tot koopkrachtvermindering voor zelfstandigen en gezinnen. Dit stelt MKB Nederland. De ondernemersorganisatie voor middelgrote- en kleine bedrijven baseert zich op voorlopige berekeningen van onderzoeksinstituut EIM.

Het kabinet wil de ziekenfondspremie volgens MKB-Nederland meer verhogen dan het de WW-premie wil verlagen. De ondernemersorganisatie houdt het er voorlopig op dat hierdoor voor het midden- en kleinbedrijf per saldo een lastenverzwaring van acht miljoen euro per jaar optreedt. De compensatie voor de verhoging van de ziekenfondspremie die het kabinet in petto heeft voor werkenden door de arbeidskorting op te trekken, heeft volgens MKB Nederland ook een tegenovergesteld effect.

De maatregelen leiden bovendien tot koopkrachtvermindering. Op basis van de EIM-berekeningen stelt MKB Nederland dat zelfstandigen zonder personeel er in totaal jaarlijks acht miljoen euro in koopkracht op achteruit gaan en gezinnen in totaal voor 244 miljoen euro. Per gezin komt dit neer op een koopkrachtverlies van 36 euro per jaar, aldus de ondernemersorganisatie.

MKB Nederland wil dat het kabinet inzet op daadwerkelijke lastenverlichting, die kan bijdragen aan een klimaat waarin gematigde loonkosten kunnen worden gerealiseerd. Het kabinet moet hiervoor meer geld uittrekken, waarbij voor lief wordt genomen dat het begrotingstekort iets verder oploopt dan de verwachte 0,4 procent voor 2003.

Reageer op dit artikel