nieuws

Multifunctionele centra voor Fries platteland

Horeca

De provincie Friesland wil het Friese platteland leefbaarder maken door multifunctionele centra in zoveel mogelijk dorpen te vestigen. De provincie maakte woensdag 21 augustus bekend zich de komende vijf jaar voor het plattelandsbeleid in te zetten.

Gedeputeerde P. Bijman hoopt via deze centra de dienstverlenende zaken die op het platteland zijn verdwenen terug te krijgen. De provincie wil dat Friezen voortaan weer in hun eigen dorpje kunnen pinnen, postzegels kopen of boeken lenen. Nu zijn veel dorpsbewoners aangewezen op naburige steden of grote dorpen.

Bijman noemde het woensdag een illusie dat alle banken en huisartsen in ieder dorp zullen terugkeren, maar hoopt de Friezen met de multiculturele centra tegemoet te komen. De kosten en de dekking van de plannen komen in december 2002 aan de orde bij de behandeling van de najaarsnota.

Reageer op dit artikel