nieuws

Nat Lowlands-jubileum valt niet in het water

Horeca

Het was wel oncomfortabel, maar toch vond ik dit een relaxte versie van Lowlands.’ Dat liet Lowlands-directeur E. van Eerdenburg zondag 25 augustus weten na afloop van de tiende editie van dit driedaagse popfestival in de Flevopolder.

De Lowlandsbaas vond de weersomstandigheden bizar. ‘De ene dag hadden we onafgebroken regenbuien en op zondag zaten we weer in de zon. Het festivalterrein, de camping en het parkeerterrein hebben te lijden gehad onder de buien, maar de bezoekers reageerden gelaten. Met een lach op hun gezicht liepen ze door de modder.’

De voortdurende buien, het strooien met stro en de 60.000 stampende voeten leverden niet alleen een modderpoel op, maar ook een stinkend festivalterrein. Toch veroorzaakte dat niet overdreven veel vervroegd vertrekkende festivalgangers. ‘Dat leek eerst wel zo, maar veel mensen pakten ’s ochtends al hun tent in, om ’s avonds zonder geploeter te kunnen vertrekken’, vermoedt de festivaldirecteur.

De tiende editie van Lowlands kende niet veel muzikale hoogvliegers, maar volgens Van Eerdenburg maakte dat de bezoekers niet zoveel uit. ‘Wij hebben een broertje dood aan grote namen. Onze creativiteit en experimenteerdrift blijkt uit het programmeren van bands die net beginnen.’Toch waren er wel een paar grote namen als Junkie XL, The Dandy Warhols en Nickelback. Die laatste band presteerde het om vier keer met hetzelfde hitje (You remind me) aan te komen. Dat werd zelfs de Lowlandsgangers te gortig en zij lieten dat blijken ook.

De Foxtrot-tent, waarin traditioneel cabaret en camp was geprogrammeerd, was ook deze keer enorm populair. Om de wachtenden voor die tent te plezieren was deze editie een poppenkast neergezet voor de afleiding. In de tent maakten oudgedienden als Hepie (van Hepie), Bassie (van Adriaan) en Lee Towers een glorieuze comeback. Vooral Towers maakte een sterke entree door zaterdagavond, terwijl de regen op het tentdak kletterde, te beginnen met ‘I can see clearly now (the rain is gone)’.

Het voor het eerst opgezette kunstdorp viel bij de bezoekers eveneens in de smaak. Zij konden daar kijken naar cultfims, dansen in een prive-disco (een hokje ter grootte van een wc met daarin veel rook en luide muziek) en slapen/vrijen in een afgeschermde cabine. Dat alles was gemaakt door Atelier Van Lieshout. Vooral de cabines werden veel benut.

De opkomst van dance was duidelijk te merken op Lowlands. Na alle optredens werd voor dit genre ruimte gemaakt in de grote tenten, en ook kleinere tenten waren voor dit doel gereserveerd. De internationaal gelauwerde DJ Tiësto stond geprogrammeerd in de Bravo-tent. ‘Achteraf gezien hadden we hem beter in de veel grotere Alpha-tent neer kunnen zetten’, geeft Van Eerdenburg toe. ‘Maar vooraf zeiden veel critici dat Tiësto hier niet zou passen. Die kritiek heeft hij gelogenstraft. Om het Lowlandspubliek tegemoet te komen heeft hij zelfs nummers van Radiohead door zijn set gemixt.’

De politie had een rustig weekeinde op het terrein van de tijdelijke festivalstad in de polder. Een politiewoordvoerster maakte zondagavond melding van een klein aantal aanhoudingen wegens delicten als diefstal en het handel in drugs. ‘Het was een prima festival’, aldus de zegsvrouw. Dit jaar werd er tijdens Lowlands voor het eerst lik-op-stukbeleid toegepast. Een fenomeen dat in en nabij voetbalstadions al langer bekend is, maar een noviteit voor het popfestival in Biddinghuizen. De maatregel genereerde veel publiciteit, ook omdat enkele media abusievelijk meldden dat criminele Lowlanders hun taakstraf direct en op het festivalterrein zouden moeten uitvoeren. Dat bleek een broodje-aapverhaal. Lowlandsgangers die een taakstraf kregen opgelegd, kunnen die weigeren en hun zaak voor laten komen bij de rechtbank. Of ze kunnen de taakstraf uitvoeren in hun woonplaats. De zegsvrouw van de politie kon zondagavond nog niet zeggen hoeveel personen naar huis gingen met een taakstraf of hoeveel mensen ter plaatse een boete voldeden via de pinautomaat.

Reageer op dit artikel