nieuws

Plannen voor een Chinees ‘Madurodam’ in Noord-Limburg

Horeca

China wil in Noord-Limburg een groot Chinees cultuurhistorisch themapark bouwen. De gemeenten Horst aan de Maas en Sevenum, de Chinese overheid en enkele Chinese bedrijven hebben hierover al overeenstemming bereikt.

Eind dit jaar tekenen de betrokken partijen een intentieverklaring. Dat heeft wethouder R. Knops (strategische projecten) van de gemeente Horst aan de Maas maandag 26 augustus bekendgemaakt. Het park in Noord-Limburg kost tussen de vijftig en honderd miljoen euro aan investeringen en bestrijkt een oppervlakte van ruim veertig hectare. Er kunnen volgens Knops enkele honderden mensen aan de slag.

’Het park wordt een soort Madurodam’, legt Knops uit. ‘Van levensgroot tot een schaal van 1 op 3 zullen landschappen, gebouwen, historische en culturele feiten en natuurlijk de Chinese Muur worden nagebootst.’ Bovendien komen er vergader- en congresfaciliteiten. China wil de eigen cultuur en geschiedenis in Europa uitdragen. Er staan al soortgelijke themaparken in Chen Zen (China) en Orlando (VS). Momenteel is eenzelfde themapark in Rio de Janeiro (Brazilië) in aanleg. Voor Europa is het project uniek. ‘De Chinezen kozen voor Nederland, wegens de relatie tussen de havens van Rotterdam en Shanghai’, legt Knops uit.

Vier jaar geleden probeerde Zoetermeer het themapark binnen te halen, maar daar stak minister Pronk van milieu een stokje voor. De minister wilde geen park midden in het Groene Hart. Begin dit jaar liet China zijn oog vallen op het 1700 hectare grote natuurpark De Peelbergen bij Horst aan de Maas en Sevenum. Om de komst van het themapark mogelijk te maken, moeten de Noord-Limburgse gemeenten enkele toegangswegen verbeteren.

Het park moet op termijn een miljoen bezoekers per jaar trekken. Later dit jaar beslissen beide gemeenten waar het themapark precies komt en beginnen de procedures. Bij de ondertekening van de intentieverklaring wordt bekendgemaakt wanneer de aanleg van het park begint en wanneer het klaar is.

Reageer op dit artikel