nieuws

Veel ondernemers Beverwijkse Bazaar overtreden Warenwet

Horeca

Veel levensmiddelenbedrijven op de Beverwijkse Bazaar overtreden de Warenwet. De Keuringsdienst van Waren, die de afgelopen maanden intensief op de bazaar heeft gecontroleerd, heeft dit maandag 26 augustus gemeld.

De instantie bekijkt of bederfelijke waar op de juiste temperatuur wordt bewaard en of de consumptie-artikelen zijn afgeschermd voor het publiek met behulp van een vitrine of folie. Ook onderzoekt de dienst of de producten door muizen zijn aangevreten en of er muizenuitwerpselen aanwezig zijn. Muizen zijn in het verleden wel aangetroffen op de Bazaar, die voor de knaagdieren een aantrekkelijke verblijfplaats is door de veelheid aan producten en doordat de verkoophal op kantoordagen is gesloten.

De keuringsdienst heeft inmiddels twee inspectierondes uitgevoerd. Hij heeft bij 57 van de 138 foodbedrijven een kijkje genomen. 28 ondernemers kregen een schriftelijke waarschuwing, negentien moesten een boete van 45 euro betalen. Tot het begin van dit jaar zette de keuringsdienst twee controleurs in, maar dit leverde weinig resultaat op. Daarom zet de instantie van juni tot en met oktober meer controleurs in. Die controleren maandelijks op zaterdag of zondag een grote groep ondernemers. Naar aanleiding van de resultaten heeft de keuringsdienst besloten de controles te intensiveren.

Een woordvoerster van de Beverwijkse Bazaar reageerde geschrokken op de resultaten. Ze wil inhoudelijk nog niet reageren, omdat de keuringsdienst de exploitant nog niet op de hoogte heeft gesteld van de bevindingen. Volgens de zegsvrouw komen de vele duizenden bezoekers vooral naar de bazaar om iets te eten. Zij stelt dat er de afgelopen jaren geen enkele klacht is binnengekomen over het eten. ‘Ik heb nog nooit gehoord dat er iemand is ziek geworden.’ Bovendien heeft de exploitant al jaren een onafhankelijk bureau dat aan de standhouders cursussen en voorlichting geeft over hygiëne en dergelijke.

Reageer op dit artikel