nieuws

Vernieler McDonald’s in Frankrijk verlaat gevangenis

Horeca

De Franse boerenactivist José Bové heeft donderdagochtend 1 augustus de gevangenis in het Zuid-Franse Villeneuve-les-Maguelone verlaten. Hij zat daar een celstraf uit voor vernieling van een vestiging van McDonald’s in aanbouw.

Honderden aanhangers stonden Bové bij de gevangenis op te wachten. Hij was op 19 juni opgesloten, nadat hij met een tractor naar het gebouw van het fastfoodrestaurant was gekomen. Bové werd veroordeeld tot drie maanden cel, maar kwam al na 44 dagen vrij wegens goed gedrag en een nationaal generaal pardon dat president Jacques Chirac na diens herverkiezing verleende.

Volgens Bové is McDonald’s het symbool van het Amerikaanse imperialisme en een bedreiging van de traditionele landbouwproducten van Frankrijk. Hij heeft veel aanhang onder anti-globalisten en milieuactivisten.

Reageer op dit artikel