nieuws

Zalmprijs drukt winst Nutreco

Horeca

De grillige zalmprijs speelt Nutreco nog steeds parten. Door lager dan verwachte opbrengsten van de kweekvis komt het nettoresultaat over 2002 lager uit dan in 2001.

Daarmee breekt het voedingsconcern uit Amersfoort met de traditie dat de winst sinds de beursgang in 1997 elk jaar met meer dan 10 procent groeit.

Nutreco zei afgelopen mei nog dat de zalmprijs na de dip van eind vorig jaar weer langzaam aantrok. Het herstel van zijn divisie Aquaculture en daarmee het hele concern zou dan ook niet lang zich laten wachten. Dinsdag moest echter bestuursvoorzitter W. Dekker meldden dat de zalmprijs in de daaropvolgende twee maanden weer was ingezakt. Hierdoor wordt de winst van het recordjaar 2001 niet geëvenaard, ook al trekt de zalmprijs inmiddels weer aan. Beleggers straften de onheilstijding direct af. Op de beurs in Amsterdam sloot het aandeel dinsdag 5 euro (18,9 procent) lager op 21,40 euro.

De lage zalmprijzen hadden hun weerslag op de resultaten in het eerste halfjaar. De nettowinst over de eerste zes maanden van 2002 zakte in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 86 procent tot 4,7 miljoen euro. Dat was niet anders dan de verwachtingen die de directie in mei had uitgesproken. De omzet steeg in het eerste halfjaar met 2 procent naar 1,84 miljard euro. Dat kwam vooral door overnames.

Reageer op dit artikel