nieuws

Camera’s rond cafés Harderwijk

Horeca

Het uitgaansgebied in Harderwijk staat vanaf volgend voorjaar onder permanent cameratoezicht. Het gaat om zo’n twintig vaste en beweegbare videocamera’s die 24 uur per dag filmen. Agenten bekijken de beelden alleen tijdens spitsuren. De camera’s hangen straks in de uitgaansstraten Bruggestraat en Vijhestraat

Ook komt een camera op de hoek van de boulevard bij de nieuwe bewaakte fietsenstalling, de politiepost en het openbaar toilet. Harderwijk krijgt voor deze nieuwe veiligheidsmaatregelen geld van de provincie Gelderland.

Met het cameratoezicht wil Harderwijk, in navolging van tientallen gemeenten in het land, de overlast van vechtpartijen en vernielingen terugdringen.

Ook moet het beeldmateriaal als bewijs gaan dienen bij strafzaken. Harderwijk wil de banden ongeveer drie tot vier dagen bewaren. Personen die zijn lastig gevallen moeten namelijk de tijd krijgen om aangifte te doen. Het beeldmateriaal kan als bewijs dienen bij rechtzaken.

Harderwijk gaat over op cameratoezicht nadat twee jaar geleden gesprekken zijn gevoerd met horecaondernemers. Dat was naar aanleiding van hevige vechtpartijen. Sinds vijf jaar rijst de overlast de pan uit. Volgens wethouder H. Schipper (binnenstad) wordt veel in de kiem gesmoord, maar kan het veiliger, mooier en gezelliger.

Het cameratoezicht staat niet op zichzelf. Er komt ook betere verlichting. In overleg met politie en ondernemers is daarnaast afgesproken beter contact te houden bij ongeregeldheden. Ondernemers kunnen nu al een 06-nummer bellen zodra zij een lastige klant op straat zetten. De politie begeleidt zo’n klant dan verder.

Ook zijn ieder weekeinde straathoekwerkers inzetbaar in het gebied. Harderwijk is klein genoeg om overzicht te houden, probleemstappers te leren kennen en ze te begeleiden, weet Schipper.

We kennen onze pappenheimers door op straat met ze te praten. Als een lastige groep van buiten Harderwijk het centrum in wil, geven de politieteams elkaar al seintjes. Dat is het voordeel van duidelijke afspraken.

Aankomende maandag praat Harderwijk met bewoners, ondernemers en pandeigenaren in het gebied. De gemeente wil dat ook zij zich gaan inspannen. Het gebied maakt nu een sombere en onfrisse indruk. Schipper: Er staat iets tegenover. Wij hangen de camera’s pas op, als zij bereid zijn de voorgevels een verfbeurt te geven en kritisch te kijken naar wat beter kan.

Spitsuren
Het is niet de bedoeling dat agenten 24 uur per dag de camerabeelden bekijken. De beelden komen binnen bij een registratiekamer op het politiebureau. Minimaal twee agenten houden daar tijdens spitsuren – in het weekeinde, op Aaltjesdag en Koninginnedag – toezicht. Zij houden contact met de agenten op straat. Als iets opvalt, wordt dat direct gemeld.

Schipper: Binnen dertig seconden kan een agent bij een incident aanwezig zijn. Het politieteam in Harderwijk lijdt aan onderbezetting, maar heeft met de camera’s een goed hulpmiddel in handen.

Overigens leveren de camera’s eerder meer dan minder werk, vermoedt Schipper. Er zullen meer aangiften binnenkomen en we krijgen een beter beeld van wat er leeft tijdens de uitgaansuren, dus we zullen eerder actie ondernemen als iets plaatsvindt.

Er komt binnenkort een zogeheten ‘nul-meting’ met de huidige cijfers over criminaliteit en geweld. Ook gaat Harderwijk enquêteren onder stappers. Want hoe veilig voelen zij zich nu,zegt Schipper. Over een half jaar of een jaar volgt opnieuw onderzoek en kan een eerste conclusie worden getrokken.

Reageer op dit artikel