CAO-Horeca veroorzaakt conflict tussen bonden

Horecabond FNV en CNV Horeca zijn boos op collegabond De Unie, omdat deze zich zou laten misbruiken door werkgevers. De bonden versturen vrijdag 6 september een brief, waarin zij De Unie 'vriendelijk doch dringend' verzoeken zich even niet met de CAO Horeca te bemoeien.

’De werkgevers willen alleen met De Unie praten over een nieuwe CAO om de acties die we nu houden, te breken. Koninklijke Horeca Nederland wil alleen maar haar zin doordrijven. Als De Unie nu een CAO gaat afsluiten zou dat niets bijdragen aan werknemersbelangen’, aldus CAO-coördinator J. Jongejan van de CNV Bedrijvenbond, waaronder de Horecabond valt.

Jongejan zegt ,’normaal’ niks tegen De Unie te hebben. Hij wijst er wel op dat het niet de eerste keer is dat de bond zijn collega's passeert. Al eerder wisten de werkgevers in de kinderopvang en Philips een CAO-akkoord af te sluiten met De Unie, terwijl ze in conflict waren met andere vakbonden. Voorzitter J. Teuwen van De Unie noemt de onrust bij zijn collega's begrijpelijk. ‘In de horeca zitten volgens ons circa 30.000 potentiële nieuwe Unie-leden en de FNV- en CNV-bonden zitten natuurlijk niet op concurrentie te wachten.’ Volgens hem telt De Unie nu vijfhonderd leden onder de circa 300.000 horecawerknemers.

De Unie-voorzitter zegt zich absoluut niet misbruikt te voelen door de horecawerkgevers. ‘Wij voeren nu gesprekken met Horeca Nederland en hopen medio oktober te weten hoe wij in deze sector aan de slag gaan.’ Vervolgens is het de bedoeling dat het CAO-overleg wordt hervat. ‘Dan zijn de andere bonden wat ons betreft ook uitgenodigd’, aldus Teuwen.

Deze week zijn de FNV- en CNV-bonden met ludieke acties begonnen om de horecawerkgevers zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Vrijdagmiddag zullen de vakbonden met een groep van 25 leden langs cafés en restaurants aan het Utrechtse Sint Janskerkhof trekken. Ze gaan daar werknemers oproepen mee te doen aan de landelijke manifestatie op 30 september in de Utrechtse Jaarbeurs. Maandag zijn ook acties te verwachten in de regio Nijmegen en Scheveningen/Den Haag. Dinsdag staan Apeldoorn, Eindhoven en Maastricht op de rol.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft in juni een eindbod voorgelegd. De ondernemers willen de lonen in twee jaar tijd stapsgewijs 5,5 procent laten stijgen, afgezien van de werknemers die meer dan de CAO-lonen verdienen. Dat is onacceptabel volgens de bonden, omdat het zou betekenen dat tweederde van de horecawerknemers er niks bij krijgt. Zij willen 4 procent meer loon voor alle werknemers in de horeca.