nieuws

Nieuwe bacteriën kunnen alcoholarm bier bederven

Horeca

De trend om bieren te maken met minder alcohol verhoogt mogelijk het risico op bederf van de pintjes. Het lagere alcoholpercentage zou althans nog onbekende bacteriën de kans kunnen geven het bier te bederven. Dit blijkt uit promotieonderzoek van de Japanse onderzoeker Kanta Sakamoto aan de afdeling Microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen( RUG).

De bederfelijkheid van bier is een van de grootste kopzorgen van brouwerijen. Pasteurisatie maakt weliswaar ook korte metten met micro-organismen, maar veel brouwers doen dat niet omdat het de smaak volgens fijnproevers en traditionele biermakers niet ten goede komt.

Sakamoto ontwikkelde daarom een methode die veel sneller dan oude aantoont dat het mis gaat met een bepaald biertje. Een van de belangrijkste ingrediënten van bier is hopbellenextract, vanwege de bitterheid van deze plant voor de smaak en de natuurlijke antibacteriële werking.

Sakamoto bestudeerde bacteriestammen die resistent zijn tegen de zuiverende stof van de hop. Hij ontwikkelde een methode die het mogelijk maakt stammen die bier kunnen bederven te onderscheiden van onschadelijke typen door de aanwezigheid van een bepaald eiwit te meten.

Reageer op dit artikel