Oogst wijngaard Wageningse Berg valt bitter tegen

Als je goed kijkt in de wijngaard op de Wageningse Berg, zie je onmiddellijk dat de oogst dit jaar bitter tegenvalt. '60 procent hebben we al weg moeten knippen', vertelt Els Oude Voshaar van wijngaard De Wageningse Berg. 'We hebben toch meeldauw gekregen'.

De Wageningse wijngaard is een nationaal paradepaardje van de biologische landbouw. De oogst is doorgaans optimaal en de teelt is strikt biologisch. Er wordt dus niet gespoten met allerlei onprettige chemicaliën.

Dat kon ook, zo was de verwachting van het echtpaar Jan en Els Oude Voshaar, want de druiven waren resistent tegen meeldauw, zodat spuiten niet nodig was.

Meeldauw is een schimmel waardoor de druiven aan de struik bederven. Daarom gebruiken wijngaarden, niet alleen in Nederland, meestal veel bestrijdingsmiddelen. Dat is wel goed voor de oogst, maar het is vernietigend voor alle plantjes en beestjes in de wijde omtrek.

Biologische teelt heeft dat nadeel niet. Dankzij zorgvuldig kweken leek de regent, de druif waar de Wageningse Berg zijn uitstekende en meermalen bekroonde wijn van maakt, resistent tegen meeldauw.

De natte en hete zomer heeft laten zien dat de resistentie nogal tegenvalt. 'Het was deze zomer vaak tot 's avonds heel laat nog twintig graden', weet Jan Oude Voshaar.

'Met telkens enorme onweersbuien. Die vochtige hitte, daar komt het van. Ik noem de druiven ook niet meer resistent tegen meeldauw, maar verhoogd tolerant.'

Al blijft het echtpaar er laconiek onder, het is een aanzienljke schadepost, dat spreekt vanzelf. Deze oogst levert volgend jaar niet de verwachte 3500 liter wijn op, maar hoogstens 1500 liter. 'Waarschijnlijk kunnen we de abonnementhouders net voorzien', vertelt Els Oude Voshaar, 'Maar volgende week, bij de oogst, kunnen we pas zien wat er echt overblijft.'

'Na de oogst gaan we om de tafel met een fruitproefstation in Randwijk en met de SKAL, die de certificaten voor biologische producten verleent', zegt Els Oude Voshaar. 'Er zijn wel middelen tegen meeldauw. Wij moeten daar ook aan, want de sporen van de schimmel zitten nu in de plant. Er zijn wel effectieve bestrijdingsmiddelen, ook in de biologische teelt, maar in Nederland zijn ze niet toegelaten. Deels doordat de fabrikanten het erbij laten zitten.'

'Wij zullen bekijken hoe soepel de wetgeving is voor biologische producten', zegt Oude Voshaar. 'We willen dolgraag biologisch blijven produceren, maar deze schadepost kunnen we ons niet opnieuw veroorloven. Dit kost ons minstens 25 duizend euro.'