Horeca Nederland tevreden over euro

Nieuwjaarsdag 2002 stond in Nederland en elf andere landen van de Europese Unie in het teken van de euro. Rond acht uur 's avonds hadden 2,45 miljoen Nederlanders eurobiljetten uit één van de circa 7000 geldautomaten gehaald.

Dichtbij het record, wist Interpay. De organisatie, die het elektronisch betalingsverkeer regelt, kon dinsdagavond echter niet achterhalen wanneer het 'taprecord' werd gevestigd en hoe hoog het lag. Het hoogtepunt lag dinsdag rond drie uur in de middag. Toen registreerde Interpay 21 tot 23 transacties per seconde, nog altijd ruim onder de 'risico-grens' van 36 tot 40 transacties per seconde.

Horeca Nederland was tevreden over de eerste nacht en dag met het nieuwe betaalmiddel. ‘We hebben de krachtproef goed doorstaan, dankzij een goede voorbereiding’, zei een woordvoerder dinsdagavond. Meer dan de helft van de betalingen in cafés en restaurants werd in euro's gedaan.

De uitgifte van eurobiljetten verliep dan ook zonder al te grote problemen. Hier en daar traden storingen op, maar volgens woordvoerders van banken niet meer dan op normale dagen. De flappentappen van SNS Bank en Postbank hadden een moeizame start. De SNS-automaten accepteerden het eerste uur van 2002 alleen eigen klanten, terwijl rekeninghouders bij de Postbank pas rond 02.00 uur geld bij hun bank konden pinnen.

Nadat 's nachts al ruim 300.000 mensen eurobiljetten hadden gepind, kwam in de vroege nieuwjaarsochtend de gang naar de flappentap pas echt goed op gang. Nog voor het middaguur hadden bijna een miljoen Nederlanders eurobiljetten uit een automaat gehaald, waar zich lange rijen wachtenden vormden.

Benzinestations die open waren, fungeerden in veel gevallen als wisselkantoren. Klanten kochten een rolletje pepermunt en dergelijk met groot eurogeld. Dat leidde tot ergenis van pomphouders. Brancheorganisatie Bovag riep dan ook op om ook de komende dagen zoveel mogelijk te pinnen.

MKB Nederland toonde zich gepikeerd omdat de geldautomaten voornamelijk grote coupures verstrekten, terwijl banken hadden toegezegd de flappentappen te voorzien van 5, 10 en 20 euro. ‘Dit leidt tot een aanslag op de voorraad wisselgeld van de winkeliers’, aldus een woordvoerder. Volgens de Nederlandsche Bank waren de kleine briefjes blijkbaar al snel uitgegeven.

Volgens Interpay was de stormloop op euro's niet zo groot dat pinautomaten leeg raakten. Bovendien leverde geldtransporteur Brink's Nederland nog geld af en stond bankpersoneel klaar om de voorraad biljetten aan te vullen. Interpay meldde verder dat ook de overige elektronische betalingen goed gingen. Van de ruim 170.000 pinautomaten in winkels, benzinestations, restaurants en dergelijke was op nieuwjaarsdag maar een fractie in gebruik. Deze automaten verwerkten 300.000 transacties. De dag voor Kerstmis, de drukste dag van het jaar, waren dat er 5,75 miljoen.

Minister Zalm (Financiën) en president Wellink van De Nederlandsche Bank spinden in Maastricht, waar zij met een muzikaal festijn de euro begroetten, van tevredenheid over de omschakeling naar de nieuwe munt. ‘In heel Europa gaat het goed met de invoering. Alleen in Nederland gaat het beter dan elders’, zei Wellink. ‘In mijn fantasie kan nog van alles misgaan, maar de verwachting is niet dat er nog iets fout gaat’, reageerde Zalm.

De minister had om middernacht als een van de eerste Nederlanders euro's gepind in Maastricht. Premier Kok was ook in de Limburgse hoofdstad aanwezig waar in 1991 de EU-landen besloten een muntunie te vormen. Kok zei veel waarde te hechten aan de invoering van de Europese munt, maar hij benadrukte dat hij ‘pas tevreden zal zijn als er een beetje meer vrede in de wereld is. Dat is nog belangrijker dan de euro.’

Op nieuwjaarsdag zijn twaalf EU-lidstaten overgestapt op de euro. Nederland heeft tot 28 januari zowel de gulden als de euro als wettig betaalmiddel. Daarna verdwijnt de gulden.