Het heeft geen zin om alleen over CAO-lonen te onderhandelen

De gezamenlijke horecaondernemers willen voorlopig geen centrale afspraak maken over een loonsverhoging voor de 300.000 werknemers in de sector. De werkgevers, verenigd in Koninklijk Horeca Nederland, hebben dat maandag 17 juni meegedeeld aan de vakbonden FNV Horecabond en CNV Bedrijvenbond.

De ondernemers vinden dat iedere werkgever en werknemer zelf een eventuele loonsverhoging moet kunnen afspreken. De overkoepelende organisatie en de vakbonden zouden alleen over CAO-loontabellen mogen onderhandelen. Die zouden dan in twee jaar stapsgewijs 5,5 procent kunnen stijgen, naast een eenmalige uitkering van 0,5 procent in december 2003 voor alle werknemers.

Vakbonden hebben het voorstel van de horecaondernemers afgewezen en het overleg over de CAO Horeca maandag afgebroken. ‘Het heeft geen zin om alleen over CAO-lonen te onderhandelen, omdat bijna alle horecawerknemers meer krijgen dan de CAO’, aldus onderhandelaar J. Toxopeus van CNV Bedrijvenbond. Hij beraadt zich intern op stappen.

De FNV Horecabond vindt het standpunt van de werkgevers ongehoord en onacceptabel. Vice-voorzitter B. Francooy: ‘Wij willen een beter loonbod dat bovendien voor iedereen geldt. Met een inflatie van pakweg 3,5 procent kun je het niet maken om geen loonsverhoging af te spreken.’

De FNV-bond gaat werknemers en horecabezoekers informeren dat de recente euro-prijsstijgingen zeker niet worden besteed aan lonen. Als de werkgevers daarna niet aan de onderhandelingstafel terugkeren, volgen acties. Vooralsnog verwacht Francooy dat de biertjes op terrassen geserveerd blijven en dat andere horeca-service gewoon doorgaat. ‘Spontane stakingen sluit ik echter niet uit, want tevoren hebben leden al met publieksonvriendelijke protesten gedreigd’, aldus Francooy.

Koninklijk Horeca Nederland zegt niet anders te kunnen bieden dan het eindbod van maandag: ‘De vakbonden hebben op voorhand kernpunten uit onze voorstellen onbespreekbaar verklaard. Dat heeft onze onderhandelingsruimte zeer miniem gemaakt, waardoor we genoodzaakt waren om dit eindbod op tafel te leggen.’ De vakbonden hadden eerder geweigerd te praten over afschaffing van de zondagstoeslag en een verlaging van het ziektegeld.