Koffieketen biedt excuses aan voor spreuk Hitler

De populaire koffieketen Pacific Coffee Co. in Hongkong heeft dinsdag 9 juli publiekelijk haar excuses aangeboden voor het gebruik van een uitspraak van Adolf Hitler.

Het bedrijf begroet haar klanten elke ochtend met een 'spreuk van de dag' op een groot krijtbord in al haar 31 filialen in Hongkong. Vorige week was op de borden te lezen: ‘De overwinnaar wordt nooit gevraagd of hij de waarheid vertelde - Adolf Hitler’.

Deze boodschap lokte een storm van verontwaardigde reacties uit, met name vanuit de 10.000 leden tellende Joodse gemeenschap en het Israëlische consulaat in de voormalige Engelse kolonie.

De Pacific Coffee Co. wees de kritiek in eerste instantie van de hand, maar bood dinsdag via een advertentie in de South China Morning Post alsnog haar excuses aan. De dagelijkse spreuken moeten leerzaam en vermakelijk zijn en dienen de geest te prikkelen, zo schrijft directeur Neir. ‘De spreuk was geen van drieën. Ze was beledigend en onvergeeflijk en we zorgen ervoor dat dit niet meer gebeurt.’