Interbrew sluit brouwerij in Breda

De bierproductie van het Belgische concern Interbrew in Breda wordt gestaakt. Hierdoor vervallen 335 arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Dit heeft Interbrew, brouwer van onder meer de biermerken Dommelsch, Hertog Jan, Stella Artois en Leffe, maandag bekendgemaakt.

De Interbrew-werknemers in Breda worden het slachtoffer van het plan van het Belgisch concern om kosten te besparen door de capaciteit van de brouwerijen in West-Europa beter te benutten. Momenteel telt het concern er zeventien in dit gebied. Ook bij de brouwerij in Manchester in Groot-Brittannië worden arbeidsplaatsen geschrapt. Hier gaat het om ongeveer 68 arbeidsplaatsen.

Over anderhalf jaar moet de sluiting van de brouwerij in Breda een feit zijn. Breda houdt zich vooral bezig met het brouwen van exportbieren en produceert daarnaast het merkbier Oranjeboom. Een deel van de productie wordt overgeplaatst naar het Brabantse Dommelen, waar Dommelsch wordt gebrouwen. Een beperkt aantal werknemers verhuist mee. Anderen worden herplaatst in het eveneens Brabantse Eersel, waar een distributievestiging zit. In totaal gaat het om circa 45 werknemers.

In Breda is ook het hoofdkwartier van Interbrew in Nederland gevestigd. Het concern heeft ook nog een brouwerij in het Limburgse Arcen, waar Hertog Jan wordt geproduceerd. Interbrew telt in Nederland momenteel zo'n 1250 werknemers. Het Belgische concern denkt door de maatregelen ‘een aantrekkelijke kostenbesparing’ te kunnen realiseren. Bedragen worden niet genoemd. Naast de nog onbekende kosten voor het sociaal plan zal een post van circa 25 miljoen euro voor de afschrijving van vaste activa ten laste worden gebracht van het resultaat over 2002. De verplaatsing van de productieactiviteiten vergt een eenmalige investering van 12 miljoen euro, verspreid over de periode van 2003 tot 2005, aldus Interbrew.

Interbrew maakte vorige week een 18,3 procent lagere nettowinst van 165 miljoen over het eerste halfjaar bekend. Voor de vakbonden komt de aangekondigde sluiting van de brouwerij in Breda als een donderslag bij heldere hemel, aldus bestuurders van FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie. Ze waren op de hoogte van de studie van Interbrew naar herschikking van de productie maar op deze ‘onaangename verrassing’ hadden zij niet gerekend.

De bonden leggen zich er niet zonder meer bij neer. Ze gaan samen met de ondernemingsraad de plannen doorlichten om na te gaan ‘of er nog gaten in vallen te schieten’. In hoeverre dat gaat lukken, is nog zeer de vraag. ‘Je moet ook realistisch zijn. De biermarkt in West-Europa groeit niet meer. Dat betekent dat concerns hun kosten omlaag moeten brengen om te kunnen blijven concurreren’, aldus bestuurder C. van Loon van De Unie.