nieuws

Breezers minder onschuldig dan gedacht

Horeca

Razend populaire mixdrankjes als de Bacardi Breezer, een fruitdrankje met rum, blijken minder onschuldig te zijn dan gedacht. Het drinken van de Breezer leidt extra snel tot dronkenschap door het zoete fruitextract. Het alcoholgehalte in het bloed stijgt daardoor sneller.

Dezelfde constatering geldt vermoedelijk ook voor andere mixdrankjes. Dit concludeert internist Albert van de Wiel, na onderzoek in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

De mixdrankjes als de Breezer, die vooral onder jongeren erg geliefd zijn, smaken weliswaar naar limonade, maar blijken veel gevaarlijker te zijn. Dankzij het makkelijk drinkbare fruitsap wordt de alcoholopname door het bloed aanzienlijk verhoogd. Onderzoeker Van de Wiel is geschokt door de resultaten. ,,Rond de mixjes hangt een sfeer van ‘Ach, het is een zwak alcoholisch drankje. Het kan geen kwaad.’ Daarom vinden veel ouders goed dat hun kinderen al op jonge leeftijd (soms al vanaf 12 jaar, red.) aan zo’n mixje beginnen. Onverstandig. Het wordt tijd dat ouders en ook kroegbazen inzien dat de drankjes extra snel, hoge alcoholpromillages veroorzaken.”

Ook Wim van Dalen, directeur van de Stichting Alcoholpreventie (STAP), is geschrokken. ,,Alarmerend. Dit is een signaal waarmee iets gedaan moet worden. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten bij de Breezers ook gelden voor andere mixdrankjes, omdat bij alle soorten sterke drank met zoetigheid wordt gecombineerd.”

Van Dalen doelt hiermee op populaire mixjes zoals Smirnoff Ice (wodka), Bacardi Cola (rum) en Passoa Orange. ,,Nu zijn die gewoon in de supermarkt te koop. Dat kan niet langer. Mixdranken moeten als sterke drank behandeld worden en alleen in slijterijen verkrijgbaar zijn. De overheid mag de ogen niet meer sluiten voor de risico’s.”

Reageer op dit artikel