nieuws

Gelderland wil miljoenen besteden aan cultuurtoerisme

Horeca

Gelderland wil tot 2008 in totaal 4,8 miljoen euro vrijmaken om het zogenoemde cultuurtoerisme in de provincie te stimuleren. Cultuurtoerisme is volgens de provincie het inzetten van kunst en cultuur om de toeristische aantrekkelijkheid van een gebied te vergroten. Dat hebben Gedeputeerde Staten dinsdag besloten door het Masterplan Cultuurtoerisme vast te stellen.

Volgens de bestuurders is het uittrekken van een flink bedrag voor cultuurtoerisme tegelijkertijd een investering in economie en leefbaarheid van het platteland en daarom goed besteed geld.

De provincie heeft concrete ideeën over het versterken van cultuurtoerisme. Zo zouden er meer zogeheten erfgoedlogies in Gelderland moeten komen. Dat zijn logeeraccomodaties op landgoederen en andere historisch interessante plekken. Het verhuren van in onbruik geraakte stallen en koetshuizen is op diverse plekken in de provincie al een succes. Gelderland beschikt over de meeste historische landgoederen en kastelen van Nederland.

Ook wil Gelderland jaarlijks een Momentum gaan organiseren, een evenement dat rechtstreeks te maken heeft met cultuurtoerisme. Een voorbeeld van een geslaagde investering is volgens de provincie de Proza- en Poëziefietsroute door de Achterhoek. In deze streek hebben veel bekende literatoren gewoond. Vanaf het komende toeristenseizoen kunnen fietsers zien waar ruim zestig gedichten en prozafragmenten in het echt over gaan.

Reageer op dit artikel