nieuws

Heineken verkoopt belang in Argentijnse brouwer

Horeca

Heineken heeft zijn belang van 15 procent in de Argentijnse brouwer Quilmes verkocht aan meerderheidsaandeelhouder BAC. Die verkoop levert een extra nettowinst van 73 miljoen euro op in 2003, zo maakte de Nederlandse bierbrouwer dinsdag bekend.

Heineken liet tegelijkertijd weten dat het een belang neemt van 50 procent in IRSA, de joint-venture die de Chileense brouwerij CCU controleert. Deze transactie is van een veel grotere orde dan de verkoop van Quilmes. Ook neemt het Nederlandse concern een controlerend belang in de Kroatische bierproducent Karlovacka.

Met de overnames verstevigt Heineken naar eigen zeggen zijn positie in Zuid-Amerika en het Balkangebied. Met de verkoop van het belang in Quilmes is Heineken in een klap verlost van een al maanden lopend geschil. De bierbrouwer was het niet eens met de verkoop van een belang van 37,5 procent in Quinsa, het moederbedrijf van Quilmes, aan de Braziliaanse brouwer Ambev in mei vorig jaar. Heineken betoogde dat hiermee zijn recht om als eerste in aanmerking te komen voor het kopen van het belang was geschonden. De zaak werd onder meer aangevochten bij de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs. Een woordvoerder van Heineken verklaarde dinsdag dat deze procedure nu van de baan is.

Eerder op de dag was overigens bekendgeworden dat de Argentijnse kartelautoriteit de overeenkomst tussen Quinsa en Ambev heeft goedgekeurd. Heineken zal nu zijn licentieovereenkomst met Quilmes beëindigen. De bierbrouwer zal de licenties zo snel mogelijk overdragen aan de Chileense bierbrouwer CCU, die eigendom is van IRSA. CCU heeft in Chili een marktaandeel van 88 procent. Door de overeenkomst met IRSA zal Heineken de Argentijnse markt kunnen blijven bedienen, terwijl de bierbrouwer er in Chili op vooruit gaat. Heineken heeft het belang in IRSA overgenomen van de Schörghuber Corporate Group. De rest van IRSA blijft in handen van de bestaande Chileense partner.

Reageer op dit artikel