nieuws

Olievervuiling: verkoop oesters Arcachon verboden

Horeca

Door de aanhoudende olievervuiling van de voor de Spaanse kust vergane tanker Prestige is de verkoop van de befaamde oesters uit de baai van Arcachon ten westen van Bordeaux met ingang van zondagavond verboden. De oesterskwekers dachten behoed te blijven voor de vervuiling door een netwerk van dijken, maar er is toch olie aangespoeld.

Volgens minister Bachelot van Milieu kan die olie kankerverwekkend zijn. Daarom wil de bewindsvrouw ook liever geen vrijwilligers meer om de olie te ruimen. Die heeft al zo’n 200 kilometer van de kust van Zuidwest-Frankrijk vervuild. ‘Dit is de eerste plaats een taak voor de overheid,’ aldus de minister.

Grofweg van La Rochelle tot de Spaanse grens zijn de stranden om die reden verboden voor publiek. Vanaf maandag worden ten minste tweehonderd extra militairen ingezet om de olie op de kust te ruimen, heeft minister Bachelot beloofd. Tot nu toe is vooral de brandweer en de Bescherming Burgerbevolking daarmee bezig geweest.

Op de rotsen voor de kust worden netten gehangen om de aanspoelende olie gemakkelijker te kunnen verwijderen. Vissersschepen, die twee aan twee varen en met speciale netten zijn uitgerust, proberen voorts de naderende grote olievlekken op enkele tientallen kilometers uit de kust op te vegen. Die operatie wordt gecoördineerd door het enige oeanografische vaartuig van de Franse marine, de D’Entrecasteaux.

Reageer op dit artikel