nieuws

Ondernemers pleiten voor snelle formatie

Horeca

De ondernemersorgansatie VNO-NCW vindt dat het CDA als grootste partij haast moet maken in de formatie. ‘De politieke besluitvorming in ons land heeft al veel te lang stil gestaan en dat betekent dat de achterstand op tal van terreinen alleen maar groter is geworden’, aldus de ondernemers donderdag in reactie op de verkiezingsuitslag.

Volgens VNO-NCW zijn er voldoende mogelijkheden om een stabiele regering te vormen. ‘Het CDA kan op verschillende meerderheden aankoersen en heeft daarin een centrale rol’, stelde een woordvoerder van VNO-NCW vast.

De ondernemers willen geen enkele van de mogelijke kabinetten bij voorbaat uitsluiten. ‘Het is algemeen bekend dat onze leden niet veel zien in een kabinet met de PvdA, omdat deze partij in zijn verkiezingsprogramma de lasten voor het bedrijfsleven wil verzwaren’, aldus de zegsman.

Dat laatste is volgens VNO-NCW in deze economische omstandigheden absoluut het verkeerde beleid op het verkeerde moment ‘Maar tijdens de formatie kunnen de scherpe kantjes er nog altijd worden afgeslepen’, voegde de woordvoerder toe.

Daarbij benadrukte hij dat de ondernemers ‘alleen maar hopen’ op een nieuw kabinet die het herstel van de economie en de werkgelegenheid voorop zet. Het bedrijfsleven zou juist snel de ruimte moeten krijgen om de haperende motor van de economie weer op toeren te krijgen.

Ook moet werk worden gemaakt van een sociaal akkoord tussen een nieuw kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties. ‘Een meerjarige afspraak over loonmatiging is binnen bereik als het nieuwe kabinet snel komt met een aanvaardbare oplossing voor de WAO. Eind vorig jaar sprong een meerjarig akkoord hier op het nippertje op af’, zo waarschuwen de ondernemers.

Reageer op dit artikel