nieuws

Vakantieboekingen voor de zomer snel op gang

Horeca

De vakantieboekingen voor de zomer zijn voortvarend op gang gekomen. Het Algemeen Nederlands Verbond Reisondernemingen (ANVR) zei woensdag dat in december 12 procent meer reizen zijn verkocht voor de zomermaanden dan een jaar eerder.

De reisbrancheorganisatie wijst er wel op dat Nederlanders in december 2001 de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hadden. Daardoor aarzelden zij om op reis te gaan. Het ANVR meldde indertijd dat de zomerboekingen circa 2 procent achter liepen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Onder de eerste zomerboekingen blijkt vooral Turkije populair; het ANVR heeft een plus gemeten van 161 procent ten opzichte van een jaar eerder. Met een voorlopig marktaandeel van 36 procent heeft het Mediterrane land bovendien Spanje van de troon gestoten als de favoriete zomervliegvakantie van de Nederlanders. Spanje zit in de lift met 12 procent en noteerde in december een marktaandeel van 29 procent.

Verre bestemmingen durven de Nederlanders ook weer aan. Wat betreft het Verre Oosten zijn de boekingen naar Indonesië met 40 procent toegenomen. ‘Daarmee lijkt een negatief effect van de aanslag op Bali achterwege te blijven’, aldus een woordvoerster van de ANVR. Naar de Verenigde Staten zijn 69 procent meer boekingen geteld.

De winterboekingen zitten met 2 procent in de plus. Dat is echter niet te danken aan wintersportvakanties. Die lopen nog steeds behoorlijk achter; met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Nederlanders zoeken tegenwoordig liever de zon op in de donkere maanden. Daarvoor vliegen zij er wereldwijd 15 procent meer op uit.

Reageer op dit artikel